пятница, 16 августа 2024 г.

Fobos SDR. Приймач з великими можливостями. Крутимо, вертимо, смакуємо.


    Досить недавно українська компанія RigExpert зробила аматорам і не лише їм чудовий подарунок (занедорого, враховуючи можливості цього приймача і те, скільки за нього вони просять). 

 

    Попереджаю. Це не реклама. Це мої особисті враження. За це мені ніхто не задонатив і не заніс торбу.

    

    Так як ця писанина для тих, хто ще в руках не тримав цієї цяцьки, буде також розпаковочег і розбирачег з фоточками. Розміри будуть вимірятися в сірникових коробках. Все як ми любимо.

    Одного літнього дня Нова Пошта зробила мені приємне, привезши пакунок з Fobos SDR. Звісно, я знав, що він ось-ось буде і вже підчікував у відділенні. Саме так і було. З можливостями Нової Пошти ми всі стали такими собі посилковими наркоманами (жарт, хоча доля правди є, і дуже велика, погодьтеся). Особисто знаю хлопів, що ходять туди щодня, як на роботу. Але зараз не про це, а про РА ДІ ВО. 

    Так ось. Прийшов я додому, розкрив пакувальну коробку, що стійко охороняла цілісність коробки в якій був Фобос. А тепер, шановне паньство, фоточки - в студію.

    Розміри  коробки. Довжина - 4.5 сірникових коробки, ширина - 1.5 коробки, товщина - 1 коробка.


    Декілька фото з різних боків, де щось написано або наліплено.


    Все лаконічно і по справі. В середині коробка наче двоповерхова. На верхньому поверсі знаходиться сам приймач. Його поклали на шматок вспіненого поліетилену, щоб йому було м'якенько. 

    На нижньому поверсі знаходиться USB 3.0 Type A to Type B шнур.

    Ось так він виглядає без коробки. Корпус зроблений з анодованого алюмінію. Ніяких там силумінів і решта бомжваріантів або компромісів.

    Знизу присутні 10 гвинтів, що тримають цей сендвіч купи.

    Раптом, якщо потрібно оновити фірмварь, то потрібно буде їх відкрутити. Відкручується бітою, на якій написано Н1.5 Гвинти добре затягнуті. Коли відкручував, думав, що вони сидять на фіксаторі різьби, але ні, немає ніякого фіксатора.

    Як будете розбирати, спочатку відпустіть гайки на роз'ємах.

    Підозрював, що в середині все зроблено по дорослому, але не думав що настільки. Через мої руки пройшло багато різноманітної техніки. Рідко де я бачив таке. Навіть в дуже дорогих пристроях. Хіба в Роде і Шварц таке кругом. Всі блоки відділені екранами. Для покращення екранування поверхні відшліфовані.
 


    Нижня кришка не шліфована. З чого я зробив висновок, що все критично важливе знаходиться на верху.
 

    
    В мене плата третьої версії. Даруйте, якщо не буде чітко видно всіх компонентів. Фотографував телефоном. Мав надію що знайду в інтернеті більш якісні фото, але приймач настільки новий, що його оглядів практично немає.
 

    Тепер про його характеристики та будову. Мені було ліньки переписувати з сайту виробника характеристики. Я просто зробив фото. Кому цікаво буде - збільшіть його на екрані.

    Блоксхема взята з даташиту на цей приймач.

    Коротко про його будову. Два входи HF1 та HF2 ( 100 кГц - 25 МГц ) побудовані таким чином. На вході знаходиться фільтр нижніх частот з частотою зрізу 25МГц. Далі сигнал подається на вхід LTC6401. Це високошвидкісний диференціальний підсилювач, призначений для обробки сигналів від постійного струму до 140 МГц. Мікросхема була спеціально розроблена як драйвер для 12, 14 та 16 розрядних АЦП з низьким рівнем шуму та низькими спотвореннями. Вона також може бути використана як широкосмуговий підсилювач загального призначення.
    LTC2143 - 2-х канальний 14-розрядний аналого-цифровий перетворювач з прямою дискретизацією для оцифровки високочастотних сигналів із широким динамічним діапазоном. 
   CYUSB3014  - USB 3.0 контролер нового покоління, що забезпечує високоінтегровані та гнучкі функції, які дозволяють розробникам додавати функціональність USB3.0 до будь-якої системи. Він має повністю настроюваний, паралельний, загальний програмований інтерфейс під назвою GPIF II, до якого можна підключати будь-який процесор, ASIC або FPGA.

    Один вхід RF ( 25 МГц - 6ГГц ) побудований як приймач з подвійним перетворюванням. На вході знаходяться два підсилювача. Один працює від 25 МГц до 2.4 ГГц. Інший працює від 2.4 ГГц до 6 ГГц. На нижньому піддіапазоні працює підсилювач QPL9547. Це ультрамалошумний підсилювач з робочою смугою від 0,1 ГГц до 6 ГГц з наднизькии коефіцієнтом шуму в 0,3 дБ NF на 1,9 ГГц, 39 дБм OIP3, підсиленням сигналу в 19,5 дБ та регулюванням зміщення для оптимізації лінійності. 

    На верхньому QPL9504. Його характеристики дещо краща на високих частотах. Робоча смуга пропускання від 0,6 ГГц до 6 ГГц, з наднизьким коефіцієнт шуму в 0,76 дБ NF на 5,5 ГГц, 34 дБм OIP3, підсиленням сигналу в 21,6 дБ та регулюванням зміщення для оптимізації лінійності. 

    Далі сигнал попадає на змішувач RFFC5072. Це реконфігурований пристрій перетворення частоти з інтегрованим дробовим N-фазованим синтезатором частоти (PLL), з керованим генератором (VCO) і одним високолінійним змішувачем. Дробовий-N синтезатор використовує переваги передового сигма-дельта модулятора, який забезпечує ультратонкі розміри кроку та низький рівень спурів. PLL/VCO в поєднанні з фільтром зовнішньої петлі дозволяє користувачеві генерувати сигнали гетеродина (LO). від 85 МГц до 4200 МГц. Сигнал гетеродина буферизується та направляється до інтегрованого радіочастотного змішувача який використовуються для перетворення частот у діапазоні від 30 МГц до 6000 МГц.

    Далі в залежності від піддіапазону використовується один з гетеродинів з постійною частотою для переносу спектру частоти. Один налаштований на частоту 2.35 ГГц, інший на 2.45 ГГц.

    Після другого перетворення сигнал подається на SKY65405. Це підсилювач з ультранизьким рівнем шуму (LNA), призначений для роботи в діапазоні від 2,4 ГГц до 2.5 ГГц. Низький коефіцієнт шуму в 1,1 дБ NF на 2,4 ГГц разом із високою лінійністю робить його ідеальним як LNA першого ступеня.

      Остання інстанція для синалу це MAX2830 - трансивер прямого перетворення  з нульовою ПЧ розроблено спеціально для роботи в діапазоні від 2,4 ГГц до 2,5 ГГц. MAX2830 повністю інтегрується в усі схеми, необхідні для впровадження функції радіочастотного трансивера (тут використовується лише функція приймача). На виході цієї мікросхеми отримується I/Q сигнал, який далі піде на АЦП.

    Update. Провів вимір температури на поверхні приймача після однієї години його безперервної роботи. Міряв недорогим китайчеським пірометром.

    Антена приєднана до роз'єму HF1. Температура склала  35.3 С

 

    Антена приєднана до роз'єму RF. Температура склала  41.5 С

 

     

    Різниця склала 6.2 С. Зрозуміло, що більше заліза долучилося до роботи.

    Поміряв чутливість мого екземпляру. Вимірював саме мінімально чутний рівень сигналу MDS. Тобто рівень сигналу перевищував рівень шуму на 3 дБ. Вхід hf1. Чутливість вийшла -109 dbm, в мікровольтах це 0.79 мкВ. Впевнено чути сигнал при -107 dbm це 1 мкВ. Вхід RF. Чутливість -102 dbm це 1.78 мкВ. Чутливість вимірялася при 0 підсиленні LNA та VGA.


Висновок напрошується один. Маєте можливість і бажання - придбайте собі.

Точно не пожалкуєте.

 

    В наступних статтях я розповім як його прикрутити до Віндовс та Лінукса.

    73 ! de UT2YR 


Комментариев нет:

Отправить комментарий