понедельник, 19 августа 2024 г.

Fobos SDR. Чіпляємо до кватирок дядька Білла. Слухаємо та дивимося що робиться в етері.

      

    В попередній статті я разом з вами крутив, вертів та смакував новий SDR приймач. Зізнаюся, щоб його повертіти в руках мусив продати шмат шеку, так би мовити "зробив оптимізацію залізяк вдома". Бачу, що в мене качелі пішли в інший бік. То купляв залізяки, тепер продаю. То їх замало, то забагато. Середини щось не втримати.

    Сьогодні я вам розповім про те, як вірно встановити приймач на Windows (тобто кватирки). А коли вдасться все зробити до діла, то покрутимо його в SDR++. А якщо жорстий диск Гугла зможе ще трішки розтягнутися і не лопнути, можливо і про uSDR поговоримо.

    Перед встановленням драйверів та підключенням приймача потрібно запустити диспетчер пристроїв і глянути чи всі пристрої коректно працюють в системі. Для цього, натисніть клавішу Win + R  

    Відкриється вікно. В ньому впишіть devmgmt.msc і на клавіатурі натисніть Enter, або мишею на ОК .

    Над моніторі з'явиться всім відомий диспетчер пристроїв. 

    Як видно з малюнка, все гаразд, всі пристрої працюють коректно. Тепер настав час приєднати приймач до порта USB 3.0  

Наголошую !  Порт має бути саме USB 3.0 та безпосередньо приєднаний до хаба материнської плати без всіляких подовжувачів, перехідників та інших проміжних пристроїв. Інакше якісна робота приймача не гарантується !

    Коли приймач буде приєднано, в диспетчері пристроїв він з'явиться. Якщо ні - або шнур або порт несправні. В моєму випадку все гаразд. Картинка виглядає ось так.

    Система побачила приймач, але в ній відсутній для його роботи драйвер.  Зараз я напишу та покажу як це зробити. Але бувають випадки коли система автоматично встановлює драйвер для приймача. Встановити то вона може, але встановлює вона не те, що потрібно. Як це виглядає, думаю всім зрозуміло як, але фоточку я все одно тут покладу.

    Тобто драйвер не встановлювали, а система це зробила для нас. Звісно ми їй вдячні, але цей драйвер потрібно видалити з системи і встановити інший - наш. Для цього натисніть правою кнопкою миші по пристрою і виберіть в меню "Видалити пристрій".

    Звісно за віконечком інше віконечко і так продовжується нескінченно, адже система так і перекладається - Вікна, або як я її мило називаю Кватирки дядька Білла.

    Важливо покласти галку в квадратику біля напису Видалити драйвер для цього пристрою. Інакше після перевантаження система знову використає цей невірний драйвер.

    Перепідключіть приймач в порті. 

    Тепер потрібно скачати Zadig або з сайту розробника, що знаходиться за адресою https://zadig.akeo.ie або тикнути тут , щоб далеко не ходити.

    Якщо надумаєте скачати з офіційного сайту, то сайт виглядає ось так


    Прокручуєте до чарівного слова Download і натискаєте на Zadig 2.9

   Коли скачається, запустіть її з правами адміністратора.

    При першому запуску Zadig запитає чи періодично перевіряти на предмет оновлення версії. Тут як Вам захочеться. Я тикаю в No. Я за вдумливу автоматизацію процесу, тобто за ручну. Оновлюю коли не працює або перестало працювати.

     У вікні запущеного Задіга, виберіть Fobos SDR та WinUSB(v6.1.7600.16385)

    Натисніть Install Driver. Відкриється інше вікно і побіжить градусник, показуючи цим, що драйвер встановлюється.


    Чарівна фраза The driver was installed succesfully каже що в системі вже стоїть потрібний драйвер. Чудово.

    Не забувайте знову глянути в диспетчер пристроїв, чи все гаразд.

    Тепер точно все гаразд.

    Залишилося лише встановити програму, якою слухати етер з допомогою такого потужного радіва. На даний момент їх є декілька. Це SDR# v.1716, HDSDR v. 2.8, SDR++ та uSDR.

    Швидко про користування приймачем в них. Для смуги огляду в 50 МГц стара версія Шарпа та HDSDR - такоє собі юзабіліті. З іншого боку сердитися на розробників програм та заліза не варто. Програми ще були написані за царя Тимка, а залізяка свіжа - літо 2024 року. Якихось два місяці проги живуть із залізякою разом. І тут варіант сови та глобуса. Особисто для себе доки все не утрясеться, використовую SDR++ та uSDR.

    Для самих розумних та нарваних на Гітхабі викладені всі вихідні файли. Розбирайся, збирай, модифікуй та використовуй. Як на мене - прекрасний підхід, як в оупенсорсі. 

    Анонсом скажу, що SDR++ буду збирати з вихідних файлів під Дебіан 12. Не того що розумний або нарваний, а тому що готового пакета в репозиторії не існує. Тому хто живе в Лінуксі я відкрию як це зробити.

    А для тих, хто живе у Windows, щоб далеко і довго не шукати програм, дам клікабельні посилання на всі проги з вбудованою підтримкою Фобоса, щоб Вам полегшити життя. Лише скачали, розпакували і запустили.

SDR++ для Windows

uSDR 

SDR# v.1716

HDSDR v. 2.8

    Тепер про головне. Так як входи HF1 та HF2 - це пряма оцифровка, або direct sampling (використовується для прийому сигналів від 100 кГц до 25 МГц), семплрейт або смуга прийому має бути встановлена на 50 МГц. Ось така картинка налаштування контроллера приймача.


    Ви можете сказати що це дуже навантажить комп'ютер. Я би так не сказав. Ось як виглядає навантаження при цій смузі прийому і використання програми SDR++

    Погодьтеся - не дуже свіжа техніка, або дуже несвіжа ;-)  І дуже добре справляється. 

    Розробники приймача дуже плідно попрацювали. За це їм велика УВАЖУХА !

  Так як uSDR дуже нова програма, можливо з часом, як я її засвою, напишу коротеньку доку по її використанню.

    Наступного разу я разом з вами прикрутю Fobos SDR до Дебіана 12 Bookworm.

А зараз залишилося лише 73 ! de UT2YR


Комментариев нет:

Отправить комментарий