вторник, 25 июля 2023 г.

Ідеальні комп'ютери для поля.

 


Сьогодні я розповім про варіанти ідеального комп'ютера для поля.

Походивши в поле з RaspberryPi, Beelink J45, Asus EeePc 900, MacBook Air (послідовність використання обладнання збережено), я зрозумів, що в цій ситуації потрібен планшет на якому б працювала повноцінна операційна система. Звісно з систем буде або повноцінний Windows або повноцінний Linux. Android, хоча це теж Linux - не підійде.

Це - найоптимальніше вирішення проблеми.

Процесор планшета має бути побудований за архітектурою х86. Це дозволить використовувати максимальну кількість вже написаних на даний момент програм. Таким чином, вибираючи такий планшет, ви вибираєте звичайний комп'ютер у форм-факторі планшета.

Процесори, побудовані за архітектурою ARM не так добре підходять, хоча їх використати теж можна, але багато програм, які написані для радіоаматорів не можуть запрацювати на них. Причиною є інша внутрішня будова процесора. Для того, щоб вони запрацювали - необхідно навчити програми працювати з цим процесором ( перекомпілювати з вихідних кодів ). Досить часто це неможливо, тому що автори програм не надають вихідні коди.

Отже з процесором визначилися. Це має бути Intel Atom, Celeron, Pentium. Щось з цієї серії. Умова - низьке споживання електроенергії. Тобто за характеристиками 10-дюймовий планшет без підзарядки мав би відпрацювати 6 годин, що цілком має бути достатньо для денної вилазки.

Розмір екрану. 7 дюймів буде замало. 13 дюймів буде чудово, але дороговизна такого рішення та збільшення ймовірності в умовах поля пошкодити дисплей роблять цей варіант дещо сумнівним. Тобто 10 - 12 дюймів саме те.

Вибір великий. Можна придбати новий, але по ціні це буде приблизно 400 дол. США, а можна взяти уживаний. Він обійдеться в 100 - 120 дол. США. За такою ціною навіть людяного смартфона придбати неможливо, а тут можливостей на два порядки більше, хіба що не вміє дзвонити в стільниковій мережі.

 

Більш багатим варіантом буде придбання Microsoft Surface Pro 3.

Короткі характеристики. Процесор 4-х ядерний Intel I5-4300 - швидкий та потужний як для радіоаматора. Монітор - IPS матриця 2160х1440. 8 Гб оперативної та 256 Гб твердотільної пам'яті. Вага планшета 800 гр. Показав себе дуже гарно. В тому стані, в якому він мені дістався, чудово відпрацював цілий день. Єдиним недоліком його, як на мене, є глянцевий екран. Не дуже комфортно дивитись в монітор. Рятує лише тінь. (Планую наліпити матову плівку і потестити чи буде краще на сонці працювати, чи додатково щось потрібно буде мудрувати). Рідну його клавіатуру я не використовував (додатково 35 доларів не хотів платити), тому нічого про неї сказати не можу.

Бюджетним буде Asus T101H. 



Короткі характеристики. Процесор 4-х ядерний Intel Atom Z8350 - не дуже швидкий та потужний, але достатній для потреб радіоаматора. Монітор - IPS матриця 1280х800, вага планшета 580 гр.

Він продається у двох варіантах. З додатковою клавіатурою та без неї. Маючи певний досвід у ремонті комп'ютерної техніки, я оцінив що ця клавіатура не є надійною. Навіщо дурно викидати кошти. Окрім того в рюкзаку буде займати додаткове місце та збільшить його загальну вагу, тому придбав планшет без клавіатури.

Обидва планшети використовував разом із стилусом. В якості клавіатури була віртуальна на екрані, що присутня в системі. Альтернативно користувався бездротовою Rii X8. Вибирайте що вам буде більш зручніше.

Обидва планшети ідеально знаходяться в задньому кармані рюкзака Icom LC-192. Для додатково захисту кладу їх в пакет з "пупирки".

WSJT-X, JS8Call, FLDigi, Winlink працюють чудово.

Не хотів я їх з'єднувати USB кабелем з Icom IC-705 для безпеки останнього, тому вони спілкуються між собою через WiFi.

До зустрічі !

73 ! de UT2YR


Комментариев нет:

Отправить комментарий