четверг, 24 ноября 2022 г.

Друге життя старим радіоприймачам. Ч.1 Теоретична.

 

 

Я не збирався нічого публікувати на сайті, доки не скінчиться війна, але ж вона практично заставила мене вести свій блог далі.

Причинами, що змусили мене це зробити стали руйнування енергетичної інфраструктури України, що призвело до роботи з перебоями мобільних мереж та інтернету.

Хто що б не казав, але своєчасне отримання інформації дуже важливе. І в даній ситуації є можливість використання старих радянських радіоприймачів, що працюють від батарейок і мають в собі діапазон середніх хвиль ( практично всі ) а деякі ще мають УКХ діапазон.

Радіостанції з діапазону середніх хвиль нікуди не ділися. Їх так само є багато, як і колись. Лише у великих містах дуже багато перешкод від зарядних пристроїв, всілякої дешевої електроніки, світлодіодного освітлення. Через це їх погано чути, а коли немає світла то вони
чутні досить на великі відстані, особливо в нічний час.

 
Щодо діапазону FM. Він для близьких відстаней.  В залежності від рельєфу місцевості та потужності передавача станції відстань досягає до 50 км. Це середній показник при умові рівнини, антена передавача знаходиться високо, потужність передавача до 1 КВт.

Ця частина буде суто теоретична. Я розповім послідовність дій, що дозволить повністю відновити роботу приймача.

Інтриги не буде. В практичній частині буде опис відновлення популярних на теренах совка моделей приймачів VEF-202 та Океан-214. (Можливо ще сюди додасться Ленінград 002 або 006). Вони були випущені в досить великих кількостях. Але це не значить, що послідовність дій, яку я опишу, не підійде для інших моделей. Більшість з них - копії інших з деякими відмінностями.

Справа в тому, що в багатьох сім'ях ці приймачі є й досі, закинуті в гаражах чи на балконах, або де інде, де зберігаються сімейні речі, що не використовуються роками і шкода їх викинути.

Я послідовно розповім що і де потрібно зробити, щоб радіоприймач отримав друге життя і
працював навіть краще, як був налаштований на заводі. Саме - краще ніж на заводі.
Мені в руки попали скановані методики їх налаштування в умовах заводу. Я не був у захваті від них. З іншого боку виробників можна зрозуміти, адже затратити на налаштування фільтру зосередженої селекції близько 2 годин на один приймач це непомірна розкіш для виробника.

Приймач буде налаштовуватися за класикою жанру. Саме так він і повинен налаштовуватися.

На протязі багатьох років грання з приймачами/передавачами. я придбав декілька корисних
приладів, які я буду використовувати. Це не означає, що ви повинні саме такі використовувати теж.
Я поясню для чого вони, а ви підберете собі щось аналогічне з таким самим функціоналом. Можливо краще ніж в мене, але які я мав кошти те й придбав.

З обов'язкових речей потрібно буде:

Мультиметр. непогано було б зі стрілкою або з емітатором стрілки, так буде більш нагдядніше побачити максимум напруги.  Ним ми будемо міряти напруги.
 

Генератор стандартних сигналів. Він повинен генерувати модулюючий сигнал частотою 1 КГц та мати  амплітудну та частотну модуляції з глибиною 30 %. Якщо в приймачі немає діапазону УКХ, то достатньо генератора з амплітудною модуляцією з максимальною частотою в 30 МГц., якщо в приймачі є блок УКХ, то генератор повинен мати ще й частотну модуляцію з максималькою частотою 108 МГц. Його ми будемо використовувати для налаштування детекторів та меж діапазонів.

Вимірювач АЧХ повинен працювати в діапазоні до 108 МГц. Його ми будемо використотувати для налаштування фільтрів.
 

Діелектрична викрутка. Без неї ніяк. При налаштуванні контурів не можна використовувати металічні, а тим більше намагнічені викрутки. Вони змінюють резонансну частоту контуру і, відповідно, ви ніколи не зможете нічого вірно налаштувати.  
 

Вимірювач ємностей та ESR. Потрібно щоб ємність вимірювалася до значень в 1 пФ. Цей прилад необхідний для визначення поточної ємності конденсатора та значення еквівалентного послідовного опору. Чим меншу ємність прилад вимірює, тим краще. Особливо для налаштування УКХ блоків і переведення їх для роботи в FM.

Осцилограф. Він не так часто потрібен для ремонту приймачів, але іноді глянути деякі речі необхідно.  Потрібен для відображення форм сигналів. Наприклад. неможливо на вухо зрозуміти чи добре працює підсилювач низької частоти.

 
В якості прикладу я опишу чим я налаштовую приймачі. Можливо вони дадуть орієнтир що у вас є і що потрібно докупити. Не обов'язково саме ці прилади. Вони мають мати подібний або кращий функціонал:

 

Мультиметр UNI-T UT70C



Багатофункціональний тестер TC-1


Генератор сигналів SIGLENT SDG 1032X, нажаль лише до 30 Мгц. 


Вимірювач АЧХ NWT-500. 


 Осцилограф SIGLENTSDS1152 CML+


Тепер сумна теоретична частина. Практичні поради, картинки як не має бути та як має бути - все в практичних частинах.


Запитайте любого радіомеханіка. хто колись працював, або зараз працює в телемайстерні, він вам те саме розповість, хіба що в нього практичного досвіду більше і він знає як швидше по часу зробити те саме, що я розповім.

Скачайте з інтернету схему приймача та ознайомтеся по максимуму з всією інформацією що існує про нього. Цим ви забезпечите собі впевненість, що вдасться вдихнути в нього друге життя, дозволить уникнути підводних каменів.  

Відкрийте задню кришку приймача. Ретельно огляньте його в середині на наявність тріщин на платі, підгорівших або пошкоджених деталей, відірваних або перегнивших дротів, не вставлених або погано вставлених роз'ємів та шлейфів в них. Чи немає слідів дії кислот та лугів, білих нальотів, пошкоджених доріжок, сліди ремонту попередніх "композиторів".

Почніть відновлення з блоку живлення. Одразу - заміна електролітичних конденсаторів. В моїй практиці ESR одного з конденсаторів склало 150 Ом. Це дуже великий показник. Хоча зовні він був в гарному стані, не було видно слідів розгерметизації та витоку електроліту.

 

Замінили конденсатори. Якщо є запобіжник - одразу перевірте його на цілісність. Якщо цілий - спробуйте приймач увімкнути. Оцініть як він працює. Тепер гляньте на схему і визначіть місця де виходять напруги з блоку живлення. З допомогою мультиметру виміряйте рівні напруг та звіртеся зі схемою чи вони співпадають зі значеннями, які мають бути.  При умові співпадання значень переходьте до наступного пункту. Якщо не співпадають - ремонтуйте блок живлення. 

Надалі я не буду в кожному пункті нагадувати спочатку замінювати всі електролітичні конденсатори, а потім вимірювати напруги на всіх напівпровідниках, для яких на схемі вказано які напруги мають бути на їхніх виводах.

Напруги вірні, блок живлення відремонтовано. Починаємо з кінця. А кінцем у нас є динамік та підсилювач низької частоти. Відпаяйте один дріт від динаміка, для того щоб заміряти опір динаміка, чи він саме такий як потрібно. Значення опору. як правило вказується на динаміку. Якщо значення не написано, обов'язково є назва моделі. З допомогою цієї назви можна визначити який саме опір має мати динамік. Якщо опір відповідає заданому - припаяйте дріт назад.

В цьому місці добре було б почистити всі змінні резистори, які відповідають за гучність та тембр. 

Замініть у підсилювачі низької частоти всі електролітичні конденсатори. Якщо до підсилювача окремо підключений темброблок  що регулює низькі, середні та високі частоти - замініть там їх також. 

Знайдіть на схемі вхідний конденсатор, на який з детектора подається звуковий сигнал. І з генератора стандартних сигналів подайте синусоїду частотою 1 КГц. До динаміка паралельно підключіть осцилограф, щоб побачити чи вірно відображається синусоїда. Чи немає "сходинки". Щоправда "сходинка" може виникнути лише в двотактних підсилювачах. А в однотактних треба глядіти чи немає обмежень сигналу зверху чи знизу. Хоча і в двотактних можуть бути присутніми обмеження. Так що уважно за цим стежте.

Якщо все гаразд і на екрані осцилографа відображається синусоїда правильної форми, то з підсилювачем низької частоти все гаразд.

Тепер перескочимо детектор (його потрібно пізніше налаштувати) і беремося за налаштування фільтру зосередженої селекції по проміжній частоті. Цей фільтр відповідає за вибірковість приймача, простіше кажучи, щоб приймач не приймав сусідні станції, що знаходяться по обидва боки від основної, доки ви слухаєте основну. Як правило такі фільтри являють собою ланцюжок з трьох або чотирьох послідовно з'єднаних паралельних коливальних контурів. Для амплітудної модуляції значення проміжної  частоти в приймачах побутового використання як правило складало 465 КГц. В природі існують приймачі з іншими значеннями, але принципу роботи це не змінило. Лише інше значення частоти потрібно встановити в генераторі. А для частотної модуляції це значення дорівнює 10.7 МГц. Тепер коли ми налаштували цей або ці фільтри, потрібно налаштувати детектор. Для амплітудної модуляції - по максимуму сигналу. Для частотної - по вірній роботі S-кривої.

Що ж. Прийшов час глянути як приймач запрацював. Ви здивуєтеся, але завдяки проробленій вами роботі він буде працювати просто фантастично.

На останнє потрібно переіврити краї діапазонів, чи "не роз'їхалися" вони в різні боки.

Ось і весь алгоритм. Нічого особливо складного немає. 

Скоро практика !

А поки, до зустрічі !

73 ! de UT2YR

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий