вторник, 29 июня 2021 г.

Багатофункціональний тестер - ТС1

Цією статтею я розпочну розділ, в якому буду описувати бюджетні, але в той самий час ефективні та корисні прилади для лабораторії радіоаматора. Вони дозволять налаштувати нескладні конструкції, полагодити та провести тестування обладнання.

Діапазон вартості кожного із приладів буде складати від 0 до 500 дол. США. Він вибраний з точки зору фінансової та ментальної можливості витратити ці кошти на його придбання (згадуємо жабу, яка душить в різних випадках).

Звісно, якщо ви професійно займаєтеся розробкою, виготовленням та налаштуваннням радіоелектронних пристроїв, та вони досить складні по своїй конструкції, є ймовірність, що можливостей цих приладів буде недостатньо.

Першим буде розглядатися багатофункціональний тестер ТС-1. Це не є хронологічна послідовність, адже я перебрав багато приладів і ті що прийшлися мені до душі я залишив собі, а ті що не підішли - я не буду про них нічого писати, але не забуваємо - це особиста моя думка. У вас може бути все інакше. 

Зустрічайте  ТС-1. В комплекті з самим приладом постачаються щупи, паремичка для калібрування приладу, USB шнур для зарядки, діод та електролітичний конденсатор для забавки та перевірки функціонування приладу.

Розміри приладу 

 

Товщина складає 26 мм.

Короткі характеристики (деякі значення сам підкоригував після користування ним ) :

  • РК-дисплей: 16 см х 12,8 см (1.8 дюйма)
  • Діоди < 4,5 В
  • Вимірюванняе напруги 0,1 - 4,5 В
  • Тирістори, Сімістори - IGT < 6mA
  • Стабілітрони : напруга пробою 0,01 - 30 В
  • Опір (R) - 0.01 Ом ... 50 МОм
  • Макс. роздільна здатність 0.01 Ом
  • Живлення: Літій-іонний аккумулятор ємністю 890 mAh.
  • Ємність конденсаторів: 25 пФ ...100 000 мкФ
  • Вимірювання втрат Vloss(%)
  • Індуктивність (L): 10 мкГн - 5 мГн
  • Визначення типу та параметрів транзисторів
  • Вага: 111,5 гр.

Тепер про ціну.  Орієнтуйтеся на 25 дол. США. 

На які дрібниці я купився при виборі саме цього приладу. 

Корпус, вбудований акумулятор (плати без корпусу, що висять на дротах і живляться від Крони - не комільфо), перевірка роботи інфрачервоних пультів керування (ті, що працюють у форматі Hitachi взагалі супер тестує), визначення напруги пробою стабілітрона, широкі діапазони вимірів, ZIF роз'єм, щупи, можливість самокалібрування. Малий розмір надає можливість носити його в кишені.

Які я виявив недоліки. 

Як завжди невідмитий флюс. Хочете не хочете - мусите розібрати, від'єднати акумулятор і промити все. Характеристики потужних напівпровідників може відобразити невірні. Невірно відображає значення індуктивностей понад 5 мГн, або де еквівалентний послідовний опір складає понад 2.1 кОм.

Настав час зазирнути в схему. 

 

Серцем приладу є контролер ATMega 324. Зліва схеми видно схему зарядки вбудованого акумулятора. Тут пристуня ще схема DC-DC перетворювача, що генерує напругу в 30 В для тестування стабілітронів. 

Самим слабким місцем схеми є супрессорна збірка DZ2 SRV05-4. Основною ознакою виходу її з ладу є сильний нагрів мікросхеми U5, невірні показники приладу та неможливість калібрування. Про всяк випадок фото як ця збірка виглядає. Її заміна вирішує всі ці проблеми.

НАГАДУЮ ! ВСІ КОНДЕНСАТОРИ ПЕРЕД ВИМІРЮВАННЯМ ПОТРІБНО РОЗРЯДИТИ. ЯКЩО ВОНИ БУДУТЬ ЗАРЯДЖЕНИМИМ Є ЙМОВІРНІСТЬ ВИПАЛИТИ КОНТРОЛЕР.

Декілька слів про ESR - еквівалентний послідовний опір. Дуже важливий параметр особливо для електролітичних конденсаторів. Нижче надаю таблицю допустимих значень. Вище цих значень конденсатор потрібно викинути у смітник.


Примітка: якщо ви виводи конденсатора під'єднуєте безпосередньо не до роз'єму, а до щупів, скоригуйте показник на 0.05 Ом. Це опір щупів.

Щодо калібрування.  Щоб відкалібрувати прилад, потрібно в роз'єм або до щупів приєднати перемичку яка іде в комплекті і швидко натиснути кнопку Start. Прилад почне калібруватися. Приблизно на 22 % на дисплеї з'явиться напис про від'єднання перемички. Від'єднайте її. Дочекайтеся кінця калібрування.

Зарядка. Максимальний струм зарядки складає  0.44 А. Шнур, що іде в комплекті щось мені не дуже сподобався. В кожного вдома є USB шнур з microUSB роз'ємом. Краще скористайтеся ним.

Інструція по користуванню лежить тут .

В цілому приладом я задоволений. За такі кошти і стільки вміє. Це знахідка для фаната електроніки.

До зустрічі ! 

73 ! de UT2YR



Комментариев нет:

Отправить комментарий