четверг, 15 июля 2021 г.

Програма віддаленного керування трансиверами Icom RS-BA1 v.2 Частина 1.


Сьогодні мова піде про програму, що віддалено керує сучасними трансиверами Icom. На теренах української частини інтернету я так і не знайшов опису цієї програми. Тому вирішив цей пробіл закрити.

Ще однією з покладених цілей - робота з Icom IC-705 через WiFi. Задача виглядає наступним чином. Кишеньковий комп'ютер, що живиться від акумулятора по WiFi з'єднується з Icom IC-705 і відбувається керування трансивером, прийом/передача даних між комп'ютером та трансивером. Цим буде максимально збережено роз'єми в трансивері, буде використано мінімальну кількість дротових з'єднань, а в умовах поля це дозволить швидше розгорнутися і менше пилюки попаде в радіо. Все одно тенденція волочити з собою комп'ютер в поля збільшується. На даний момент це єдиний спосіб щоб реалізувати цю мету.

Частин буде декілька. Буде описана послідовність встановлення програмного забезпечення, налаштування для випадку з'єднання комп'ютер-трансивер з допомогою USB кабелю, з'єднвання по мережі та коротенько описані ньюанси, які зустрінуться на шляху.

Послідовність така:

1. Встановлення USB драйверу.

2. Встановлення програми.

3. Налаштування Remote Utility

4. Налаштування Remote Console

Для повноти відчуттів можете скачати звідси доку по встановленню USB драйверу, а звідси доку по налаштуванню та керуванню самою прогою.

Для тих, кому западло її читати, є проблеми з англійською, чи хочеться якнайшвидше почати користуватися - просто читайте цей опус далі. Картинок та тексту буде досить багато.

Програма з недешевих, як на пересічного українського радіоаматора. Коштує 150 вічнозелених. Продається в картонній коробці з фірмовим дизайном. Записана на компакт-диску. Тому для її встановлення потрібна читалка дисків.


 Коли відкриваєш коробку, то в ній все спаковано саме так як на фото.

Це трохи дивно для сьогодення, але ви її ніде не зможете скачати, навіть з сайту Icom (там лише викладаються її оновлення). Можливо вони таким чином борються з піратством.

Налаштування будуть проводитися для трансивера Icom IC-7300.  У випадку іншої моделі налаштування можуть дещо відрізнятися, але незначно.

Встановіть з диску, або скачайте з офіційного сайту icomamerica.com драйвера під модель вашого трансивера. В пошуку на сайті вводите як він називається,


 далі тиснете по IC-7300 Downloads


 Тепер тиснете по Firmware/Software

 

 прокручуєте сторінку до низу і вибираєте USB driver.


Я вибрав останню версію 1.30

Коли скачається архів, розпакуйте його і запустіть або CP210xVCPInstaller_x86 для 32-розрядної системи, або CP210xVCPInstaller_x64 для 64-розрядної системи. В мене 64-розрядна, тому я запускаю CP210xVCPInstaller_x64.



 Запуститься інсталятор.


Ваша задача з усім погоджуватися і тиснути Далі. Коли драйвер встановиться, буде таке вікно.

 

Натискаєте Готово і перевантажуєте комп'ютер. Для подальшого налаштування потрібно дізнатися чи коректно встановився драйвер і який йому будо надано номер послідовного порту. Запустіть Настройки Windows і виберіть Система.


В Системі виберіть в лівій смузі пункт Про програму


Прокрутіть з правого боку смугу прокрутки, щоб зміститися в низ і виберіть пункт Диспетчер пристроїв 


Натисніть на нього. В пукті Порти (COM та LPT) подивіться чи присутній Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge. Має бути ось так.

Якщо у вас так само, то ви все зробили вірно.

Тепер встановіть саму програму. Переідйть в каталог RSBA1 і запустіть etup


Виберіть англійську мову і натисніть Next

 

 Далі тиснемо Next, приймаємо ліцензійну угоду і зупиняємося на вводі ключа продукту.


Вводимо свій кличний та назву компанії, в моєму випадку я вніс свій кличний та вказав що дім.

У слідуючому вікні потрібно ввести Product ID та  License key.

Ці цифри ви віднайдене на коробці компакт-диску. Після їх введення, тиснете Next, залишаєте всі налаштування за замовчуванням і знову Next.


З'явиться вікно, де потрібно буде підтвердити встановлення віртуального драйвера. Покладіть галку у прямокутнику де написано Завжди довіряти програмному забезпеченню з "Icom Inc." і натисніть Інсталяція.


Нарешті натисніть Finish.

 

На робочому столі з'являться дві піктограми.


Оновимо програму. Скачайте з офіційного сайту оновлення, розпакуйте та запустіть файл Update.

 



Оновлення можете одзразу качати останні. В них є всі необхідні попередні оновлення. Вони всі встановляться разом з ним. Тут все і як з більшістю програм. Тисніть Next і в кінці Finish. 

Для коректної роботи необхідно налаштувати захисний екран Windows (брандмауер або файрволл). Це одне і те саме, але кому як зручно так і називають.

Виберіть Настройки Windows і пункт Мережа й Інтернет


Справа буде пункт Брандмауер Windows. Натисніть на нього.

 Далі тиснете Дозволити програмі працювати через брандмауер.


Натисніть Змінтити параметри (потрібно ввести пароль адміністратора).


В низу вікна стане активна кнопка Дозволити іншу програму.


Натискаєте на неї. Далі  потрібно вказати шлях до програми. Для цього натисніть Огляд.


 Ось вікно і шлях, де по замовчуванню вона встановлюється.


Тепер достатньо натиснути додати і вона автоматично додасться.


 Ось вона і додалася. Не забудьте виставити галки як тут.


Тепер тиснете Ок.

В наступній частині ми разом налаштуємо Remote Utility та Remote Console та спробуємо покерувати трансивером через USB шнур.

А на сьогодні все.

До зустрічі.

73 ! de UT2YR  


Комментариев нет:

Отправить комментарий