вторник, 9 марта 2021 г.

Як зібрати зарядне для LiFePO4 акумулятора самому.

Як я і обіцяв, в цьому сезоні почнеться обговорювання експлуатації літій-залізо-фосфатних акумуляторів. 

Але перше, що необхідно для їх експлуатації - зарядний пристрій. Адже як акумулятор без зарядки ?

Сьогодні я розповім як занедорого (або дешево) самому зробити такий зарядний пристрій.  Тобто мінімум деталей - максимум ефективності.

Зарядку з якими параметрами збирати ? Все залежить від того, яку ємність акумулятора використовувати. При умові мого комплекту, середня ємність, що потрібна для його живлення протягом години складає 4 А/Г. Тобто, якщо не брати з собою сонячні панелі, або погода буде хмарною, насолодитися ефіром в повній мірі і не висадити акумулятор в нуль, ємність буде складати від 30 до 50 А/Г (це для LiFePO4). У випадку використання свинцевих акумуляторів це відповідно 60-100 А/Г (особливість експлуатації даного типу акумуляторів). Але вага літієвого 50 А/Г акумулятора складає біля 5 кг, а свинцевого 100 А/Г - 26.2 кг. Відчуйте різницю.

Напруга для зарядки літієвого акумулятора повинна складати від 14.4 до 14.6 Вольта. Струм відповідно має дорівнювати від 0.1 до 0.2 ємності акумулятора. Тобто для 30 А/Г це 6 Ампер, для 50 А/Г - 10 Ампер.

Прикинемо на око, які компоненти нам потрібно вибрати для збирання зарядного пристрою. Напруга для зарядки, що знімається з вторинної обмотки трансформатора складає 17-20 Вольт. Навантаження складає 6-10 Ампер. В такому випадку рецепт приготування:

Вхідні компоненти вибираєте на свій смак, але вони повинні задовільняти наступним умовам:

1. Візьміть трансформатор з вихідною напругою 17 - 20 Вольт та струмом вторинної обмотки від 6 до 10 ампер.

2. До нього приєднайте діодний міст, щоб міг витримати 50 Вольт і 20 Ампер. Можна і більше, тобто тут кашу маслом не зіпсуєш.

3. Підпаяйте до виходу діодного мосту електролітичний конденсатор або декілька паралельно, щоб сумарна ємність була 20 000 мкФ на напругу 50 Вольт.  Так само і щодо ємності. Можна ємність збільшити і до 30 000 мкФ.

Замість цих трьох інгредієнтів можна використати готовий блок живлення з вихідною напругою від 15 до 20 Вольт і струмом навантаження від 6 до 10 Ампер. Ніхто ж не забороняє. Просто в багатьох аматорів завалялися старі компоненти, яким можна дати друге життя.

4. ОБОВ'ЯЗКОВО САМЕ ТАКИЙ ІНГРЕДІЄНТ, ІНАКШЕ ЗІПСУЄТЕ ВЕСЬ РЕЦЕПТ.  Плата DC-DC понижаючого перетворювача СС CV TC43200. В Україні її можна віднайти як QS-2405CCBD-12A CV CC.

Виглядає він так.





5. Вольтметр та амперметр для контролю зарядки.

Схема зарядного пристрою буде така.


Навіть немає сумнівів, що в когось мають виникнути труднощі щодо збирання такої конструкції.

Тепер налаштування. На платі є два потенціометри. Один регулює рівень вихідної напруги, а другий рівень струму. На фото це виглядає так.


Спочатку потрібно виставити рівень струму. Для цього потрібно знизити вихідну напругу до 5 Вольт, перевести мультиметр в режим виміру струму і виставити потенціометром, що регулює струм, значення в 6 Ампер. 

Тепер мультиметр перемикається в режим вимірювання напруги і виставляється рівень напруги від 14.4 до 14.6 Вольт потенціометром, що регулює напругу. 

Все. Зарядне налаштоване.

Не забувайте всі з'єднання робити товстими дротами площею в 4 квадратних міліметри. 

І наостанок. Хто полюбляє промахуватися і переполюсовувати клеми, зберіть таку схему захисту. Вона убереже Вас він несподіваної заміни плати зарядки.


Діоди можна використати типу BYV143 або інші, щоб були розраховані на струм не менше 15 Ампер.

Або якщо у вас немає часу/інструментів/бажання можна пошукати в інтернеті готове зарядне і придбати його. Параметри ви вже всі знаєте.

До зустрічі !

73 ! de UT2YR


Комментариев нет:

Отправить комментарий