понедельник, 22 марта 2021 г.

DV4Mini. Викидати його у смітник зарано.

Декілька років тому, коли в Украіні активно розгорталися мережі цифрових ретрансляторів, багато аматорів, які жили не в межах їх покриття, зацікавилися особистими точками доступу до мереж - хотспотами. В ті часи не було такого розмаіття точок як зараз. Одним з самих оптимальних за співвідношенням ціна/якість на той момент був DV4Mini. 

На руках у аматорів їх з'явилася тьма-тьмуща. Але розвиток технологій не стоїть на місці, з'явилися більш досконалі моделі. Про них стали забувати, продавати, як непотріб. А кому не вдалося їх позбутися, закидали далеко в шухляди своїх столів.

Тепер настав час їх виймати зі своїх сховищ і дати їм друге життя. 

Сьогодні я розповім як це зробити і таким чином продовжити отримання насолоді від цифрових видів зв'язку, при цьому геть нічого не витративши.

Ну а ті, в кого його не було, запрошую ознайомитися і розширити свій світогляд.

Ззовні DV4Mini виглядає так. Це як така велика флешка на стероїдах. Невеликий опис можна прочитати на офіційному Вікі DMR Brandmeister. 

В мене він також є і також донедавна валявся по шухлядах. Колись я його придбав і деякий час працював в мережі з його допомогою, доки не запустив в себе DMR ретранслятора.

Одного разу мені захотілося мобільності і я вирішив прикрутити його до ноутбуку чи Малини. Спочатку я спробував програмне забезпечення, що йшло в комплекті. Воно хоч і працювало, але нічого не вдавалося з ним зробити після оновлення програмного забезпечення на серверах. Підтримка хотспота давно скінчилася і відповідно оновленя були відсутні. Був момент, що хотів вже його викинути, але мене врятувала Малина. 

Нишпорячи інтернетом, я знайшов, як аматори через незрозуміло що, прикручували його до Малини. А на тому сайті віднайшлася версія й для Windows  та остання прошивка, що зробила диво для хотспоту.  Вона дозволяла перетворити його в MMDVM модем і мала в собі підтримку AMBE кодека. Ось ця магічна сторінка, що дала друге життя DV4Mini. Тут є все необхідне. Це версії для Linux та Windows, а також прошивка. При чому для Linux є два варіанти: архів з програмою та посилання на образ для Raspberry Pi, що перетворить цей чудовий міні-комп'ютер разом зі стіком в хотспот.

Все необхідне (окрім образа для Малини) я виклав в цьому архіві. Коли ви скачаєте та розпакуєте його, вміст каталогу буде такий:

Драйвер DV4Mini

Прошивка (firmware) DV4Mini

Програма керування Control panel for DV4Mini

64 та 32 розрядні бібліотеки

Фото вмісту.

Тепер практична частина.

Так як більшість користувачів використовують Windows, я розповім як це зробити, використовуючи саме її, але щодо Лінукса не хвилюйтеся. Там використовується та сама програма, лише запускається вона через Mono - відкриту реалізацію бібліотек Microsoft .NET Framework.

Найперше потрібно встановити бібліотеки Visual C++ 2015 Runtime Libraries. Це два файли vc_redist.x86.exe та vc_redist.x64.exe Встановлюємо їх по черзі. Далі будуть картинки. Якщо ви все вірно робите, вони будуть з'являтися в такій саме послідовності, як я їх тут викладу.






Бібліотеки встановили. Тепер перезавантажте комп'ютер. 

Наступне. Під'єднайте в USB роз'єм сам DV4Mini. У диспетчері пристроїв з'явиться новий невідомий пристрій.

Потрібно буде вручну встановити драйвера. Дізнайтеся яка у вас саме розрядність операційної системи. Потрібно розпакувати архів з драйверами. На малюнку показав вміст архіву.

Тобто драйвера посортовані в каталогах згідно розрядності системи. Сам драйвер уявляє собою три файли.

Вибираємо ручне встановлення і вказуємо з якого каталогу їх потрібно встановлювати. В мене ось так. У вас може бути інший каталог. Все залежить де знаходяться розпаковані файли.


Перевіряємо чи все гаразд і пристрій бачиться системою коректно.


Чудово. Пристрій готовий до роботи. Тепер час встановити DV4Mini Control Panel. Тут все елементарно. Тикайте next і з усім погоджуйтеся. Я лише опублікую для звірки скріншоти.










На робочому столі з'явиться ярлик запуску програми.

При першому запуску має бути добре підключення до інтернету, інакше програма не зможе завантажити базу і з помилкою завершить свою роботу. Це виглядає ось так.


А зараз згадайте свій кличний, DMR ID, QTH та QTH Locator ;-)  Їх потрібно ввести у наступні віконця. 

Тепер потрібно оновити внутрішню програму DV4Mini. Дізнатися як це зробити можна тут . Я коротко покажу на практиці ввесь процес. Архів з прошивкою. 

Розпаковуєте його і отримуєте файл. В програмі вибираєте вкладку Firmware Update. Тиснене  Flash Firmware. 


Вискочить вікно із запитанням. Тиснете ОК.


Далі відкриється вікно в якому потрібно вибрати файл прошивки і натиснути Відкрити.


DV4Mini оновиться. Тепер можна повноцінно працювати з ним.

Перед активацією розмовної групи, спочатку виберіть до якого сервера будете під'єднуватися, щоб він змаршрутизував потік в необхідну групу. Для цього зайдіть у вкладку Expert Settings, встановіть радіокнопку на local mode. У пінкті DMR у строці choose nearest DMR Master встановіть кнопку на  BM. А нижче виберіть географічно найближче розташований сервер мережі. В мене це Польський.


Тепер перейдіть у вкладку DV Control і натисніть CONNECT. Далі в радіостанції вибираєте потрібну розмовну групу і натискаєте кнопку РТТ на радіостанції протягом 1 секунди і відпускаєте. На скріншоті відображено підключену всесвітню групу. При вдалому підключенні ви почуєте розмову аматорів в цій групі.


Внизу вікна відображається поточний журнал роботи.   

Тепер про очевидно - неочевидне. Як перемикатися між групами. Спочатку потрібно відключити активну, а потім підключити ту, яку потрібно. Щоб відключити активну, тиснете на DISC. Вас роз'єднає. Потім знову тиснете на CONNECT. Вас переприєднає до серверного маршрутизатора. В радіостанції вибираєте потрібну розмовну групу і натискаєте кнопку РТТ на радіостанції протягом 1 секунди і відпускаєте. Вітаю, вас приєднало до потрібної розмовної групи.

Не забувайте вірно виставити значення робочої частоти. Я щоб не морочити собі голову залишив її за замовчуванням, внесши при цьому ці налаштування частоти в радіостанцію. Так як радіостанція знаходиться неподалік від DV4Mini, повзунок Power я посунув в лівий бік, тим самим зменшивши вихідну потужність передавача хотспота (це за бажанням).

Так що викидати його у смітник зарано.

До зустрічі !

73 ! de UT2YR.


Комментариев нет:

Отправить комментарий