четверг, 20 августа 2020 г.

KiwiSDR. Частина 3. Підключення та первинні налаштування.

Настав час під'єднати приймач до антен, електричної та локальної мереж. GPS антена іде в комплекті. Її потрібно під'єднати до роз'єму на платі, підписаному як GPS ANT 3.3V. Не забувайте, що її потрібно розмістити на дворі на вільному від будівель та дерев просторі, для доброго прийому супутників. Антену для прийому радіосигналів (маю надію що вона у вас вже є) необхідно підключити в роз'єм, позначений як RF ANT.



Ще знадобиться [ДУЖЕ БАЖАНО] лінійний блок живлення (не імпульсний) на 5 Вольт 1.5-2 Ампера (короткочасно в піках приймач може брати такий струм, постійно йому потрібно 0.7 А) з джеком-мамою (діаметр внутрішнього отвору 2.1 мм.) та патчкорд для під'єднання до маршрутизатора.

До їх якості потрібно підійти дуже відповідально, адже при поганому блоці живлення та поганому мережевому кабелі може суттєво погіршитися прийом через завади, які вони створять. Надам декілька порад.

1. Намагайтеся кабеля робити найкоротшими, наскільки це можливо для умов вашого сетапу.
2. На кабель, що йде від блока живлення начепіть ферит, або намотайте кабель на феритове кільце. Це дозволить уникнути завад від блока живлення та завад, які можуть наводитися на кабель від інших джерел.
  


 

3. В процесі експлуатації виявилося, що при умові 100 мегабітного підключення до маршрутизатора, на частотах вище 14 МГц зустрічаються спури, які чути як цифрові сигнали на частотах, де їх насправді немає. Як варіант, спільнотою було запропоновано зменшення швидкості підключення приймача до маршрутизатора зі 100 мегабіт на 10 мегабіт. Ось малюнок результату як було і як стало.


Швидкість з'єднання можна понизити як апаратно, так і програмно. Я зробив це як апаратно так і програмно. Мережевий кабель потрібно переобжати, та з чотирьох пар використати лише дві. На малюнку схема обжимки.



Може хтось і подумає що швидкості в 10 мегабіт/сек. замало. Давайте порахуємо разом. 10 мегабіт - це 1250 кілобіт/сек. Припустимо, ( в найпесимістичному випадку ) ви отримуєте наполовину менше, тобто 625 кілобіт/сек. Тому для режиму 4 підключень IQ/wf (Kiwi classic) це не повинно бути проблемою (всього 240 кілобіт/сек). Можливо, режим 8snd-IQ / 2wf (More receivers) також теж буде добре працювати (всього 408 кілобіт/сек).  Зазвичай, завжди краще просто спробувати і побачити, що відбувається. 


Допомагає знизити спури скручення кабелю в бухту. Бухту розмістити поближче до мережевого роз'єму приймача. Це дозволяє  практично безкоштовно понизити завади від мережі. Це виглядає ось так. 10 витків діаметром 20 см. допомогли мені покращити якість прийому.


Але все одно вони зовсім не пропали. На даний момент шукаю спосіб повного позбавлення від завад, що створюють ethernet кабелі.

Ще однією з умов є наявність автоматичної видачі ІР адреси маршрутизатором (DHCP сервер в середині маршрутизатора).




Після під'єднання живлення та мережі, зачекайте приблизно 30 хвилин. За цей час приймач приєднається до інтернету та скачає оновлене програмне забезпечення. Флешку, що йде в комплекті з приймачем в даній ситуації використовувати не потрібно. Вона слугує для відновлення роботи приймача у випадку некоректно працюючого програмного забезпечення, або для повного відновлення операційної системи зі всіма програмами.


Відкрийте ваш улюблений браузер (Safari, Firefox, Chrome, Opera) і в адресній строці наберіть  kiwisdr.local:8073   Ви побачите спектрограму, панель керування, шкалу частоти та коротку інформацію про розташування приймача та яка антена використовується для прийому.


Чутливість вашої антени визначатиме, як будуть виглядати основні кольори водоспаду. Я пропоную для компенсації змінити значення в полі Initial waterfall min (Це робиться в панелі адміністратора). Ось приклад базових кольорів водоспаду, які "вимиваються" занадто великою кількістю зеленого, оскільки значення за замовчуванням WF min на головній панелі управління занадто низьке при -110 dBFS.

Ось такий же водоспад з WF min встановлений на -93 dbFS. Тут ви мусите трохи балансувати, адже замале значення буде некоректним, бо не будуть відображатися слабкі сигнали на водоспаді, а завелике теж не добре. Не побачите багато сигналів з-за великої кількості зеленого, жовтого та червоного кольорів.



Забіжу вперед і покажу вкладку адмінки де це поле, куди заноситься знайдене значення (адмінку ми будемо ретельно розглядати в наступних частинах).




Бажаю в повній мірі насолодитися ефіром.

До зустрічі !

73! de UT2YR





Комментариев нет:

Отправить комментарий