понедельник, 30 ноября 2020 г.

Приймаємо та декодуємо Inmarsat. Частина 1.

УВАГА ! Стаття написана в цілях самоосвіти та розширення світогляду ! Дії, що описані тут можуть бути розцінені як несанкціонований доступ. Перед спробою прийому, уважно ознайомтеся із законами, чи не заборонено прийом цих частот у вашій місцевості. Інформація, по якій написана ця стаття, взята з відкритих джерел, що знаходяться в інтернеті.

Сьогодні мова буде про Inmarsat, групу з чотирьох геостаціонарних супутників (геостаціонарні - це супутники, що весь час знаходяться в одній точці в незалежності від обертання Землі). 

Ліричний відступ. Як реалізована геостаціонарна позиція. У просторі на певній відстані від планети (приблизно 36000 км.) існує так званий пояс Кларка (названий на честь письменника-фантаста Артура Кларка). Він примітний тим, що знаходячись там, штучний супутник Землі обертається навколо планети з тією ж самою кутовою швидкістю, що й сама планета навколо своєї вісі. Завдяки цьому супутник постійно "висить" над однією точкою простору. Цей принцип використовується і для супутників, що транслюють телевізійні канали, супутників НАТО (SatCom) та інших. 

Ось як виглядає розташування супутників Inmarsat.

Як видно з малюнку, їх насправді чотири. Щоб покрити більшість території планети, вони розташовані на лінії екватора (нуль градусів широти). Карта покриття планети цими супутниками виглядає наступним чином.


Або у варіанті навігаційних зон (NavArea). 

Тепер як вони називаються і на яких частотах працюють.

Супутник Інмарсат : Інмарсат-4 F3 (AOR-W)
Розташування : 98 ° зах. довг.
Частота : 1,537,70 ГГц

Супутник Інмарсат : Інмарсат-3 F5 (AOR-E)
Розташування : 54 ° зах. довг.
Частота : 1,541,45 ГГц

Супутник Інмарсат : Інмарсат-4 F1 (IOR)
Розташування: 25 ° сх. довг.
Частота : 1,537,10 ГГц

Супутник Інмарсат : Інмарсат-4 F1 (POR)
Розташування : 143,5 ° сх. довг.
Частота : 1,541,45 ГГц

Як зрозуміло з карти, для Європи найбільш підходить по покриттю Інмарсат-4 F1 (IOR). Відповідно, його сигнал передачі можна віднайти на частоті 1,537,10 ГГц.

Тепер про обладнання для прийому. З приймачів підійде любий, що приймає цю частоту, має можливість ввімкнення верхньої бокової смуги та можливість встановлення фільтру в межах 3 - 4 КГц.  Під ці вимоги підійдуть як звичайні професійні приймачі, як AOR ar5000, Icom ic-r8500, ic-r9500



так і приймачі, що використовують новітню технологію SDR. Від простого USB-свистка, Airspy, SdrPlay до Icom ic-r8600.




Для декодування потоку, нам потрібен вихід звуку з приймачів на вхід звукової карти комп'ютера, адже в нас немає спеціалізованого обладнання і все робится "на коліні". З іншого боку нам лише цікаво помоніторити і цим розширити свій світогляд.   

Щодо антени. Для цієї справи підійде одна з цих антен.  Це  L-Band Inmarsat RHCP Receive Antenna A154R for 1540 MHz Band   або  RTL-SDR Blog Active L-Band 1525-1637 Inmarsat to Iridium Patch Antenna Set . Діаграма направленості цих антен виглядає наступним чином.

 

Виробники радять для покращення рівня сигналу при прийомі додатково  розташовувати передню частину корпусу антени в напрямку розташування супутника.

Тепер про пошук супутника на місцевості. Для цього нам потрібен любий справно працюючий компас. Самим крутим для цієї справи компасом буде ось такий.


Можа і якийсь простіше. Але врахуйте магнітне схилення. Згідно з карти магнітних схилень,

 

для центру Європи схилення складає від 6 до 8 градусів. Тобто супутник потрібно шукати в секторі від 17 до 25 градусів по масимуму отриманого сигналу на потрібній частоті.

На даний момент можна приняти та декодувати два режими. Це Aeronautical (Classic Aero або ACARS) та Inmarsat-C (STD-C).  Система Інмарсат не обмежуєтся лише цими типами мереж. Ми лише обмежені наявними декодерами. 

Це skytale-c та jaero acars decoding. Skytale-C декодує все, що пов'язано з кораблями, а Jaero відповідно декодує обмін з літаками. Але щоб не робити статтю кілометровою, налаштування та використання цих програм буде описано в наступній частині.

До зустрічі !

73 ! de UT2YR


Комментариев нет:

Отправить комментарий