среда, 17 июня 2020 г.

Номерні станції

Сьогодні я розповім про номерні станції, для чого вони, де можна знайти інформацію про них (кличний станції, вид випромінювання, розклад передач), щоб послухати їх роботу і переконатися що вони справді існують. Щоправда неможливо дізнатися що вони передають, тому що інформація зашифрована, а ключ нам невідомий.

Як передати інформацію з максимальним рівнем анонімності, щоб вона дійшла до адресата і при цьому ні той хто відсилав, ні той хто її отримав, не були розкриті. В наш час розвитку технологій, як не дивно, це досить проблематично. Ні для кого не секрет, що можна визначити адресу та місцеположення комп'ютера або смартфона, звідки була надіслана інформація і який пристрій та де отримав ці дані. Щодо самих даних. Навіть якщо ви попередньо їх зашифруєте, більшість алгоритмів шифрування мають свою "Ахіллесову п'яту". Достатньо лише мати потужну обчислювальну техніку та терпіння і вуаля - інформацію прочитано!


Єдиний спосіб зробити це (і звісно його використовують по повній держави, дипломатичні представництва, військові, спецслужби, розвідка) -  на військовій базі чи у військовій частині змонтувати потужний короткохвильовий передавач (за деякими даними потужність складає від 10 до 100 КВт) з допомогою якого в ефір буде передаватися зашифроване повідомлення, а на іншому боці це повідомлення буде приймати людина, для якої воно призначене з допомогою звичайного побутового радіоприймача.

На фотографіях зображена одна з номерних станцій, розташована у Франкфурті, яка в семидесятих роках минулого століття призначалася для передачі радіограм для агента під псевдонімом Тріанон (погугліть, може когось це зацікавить).

 
Називаються ці станції номерними, тому що передають в основному групи по 5 цифр в кожній. Зустрічаються також набір символів, або слів. Раніше радіограми зачитував диктор, але потім його замінили на електронні пристрої. На фото зображено MfS Hauptverwaltung Aufklärung Speech-Morse генератор. Він працював на номерній станції в місті Zeesen (колишня територія Німецької Демократичної Республіки, зараз Німеччина).


Видно, що радіограма перетворювалася на перфострічку, яку заправляли в зчитуючий модуль генератора і він генерував букви та цифри чоловічим чи жіночим голосом.

Іноді ці станції працюють на декількох частотах, синхронно передаючи інформацію.

Завжди використовується шифр Вернама, або одноразовий код чи схема одноразових блокнотів. Тобто, маючи блокнот та отриману радіограму, ми можемо розшифрувати її. (Гуглимо. В нас радіоприйом, а не лекція по криптографії).

Давня реалізація блокноту


Сучасна реалізація


Сторінка з блокноту використовується лише раз, після використання обов'язково спалюється. Інакше той, хто окрім нас слухав передачу і отримав цю сторінку з блокноту теж буде знати що в тій радіограмі було.

Тепер до практики. Заходимо на http://priyom.org/ і бачимо похвилинний розклад передач. Тут зібрана інформація про номерні, військові та дипломатичні станції. Вибираєте частоту, згідно години по UTC та дня тижня і насолоджуєтеся.


Ось декілька прикладів спостережень за цими станціями.

Класичний вид модуляції - телеграф. На сторінці можна ознайомитись з деякими особливостями роботи станції, послухати шматок аудіозапису та навіть його скачати.



Приклад, де використовується голос (хоча він синтезований). Тут ще можна побачити спектрограму сигналу.


Тепер все більше станцій використовують цифрові режими. Декілька прикладів.

 

Хтозна, може сподобається вам моніторити їх роботу, і тоді вас не відірвеш від приймача, як ведмедя від меду. Згадайте, як люди спостерігають на протязі десятиліть за УВБ-76.

Хай щастить !

73 ! de UT2YR




Комментариев нет:

Отправить комментарий