понедельник, 8 июня 2020 г.

Використовуємо дерева, як щогли

З приходом весни виникає бажання виїхати на природу, насолодитися запахами свіжої трави, квітучих дерев, вогнища, де ось ось буде готовий шашлик, звуками співаючих птахів, дзюрчання річки неподалік. В такі хвилини не вистачає ще звуків, що доносяться з динаміку улюбленого трансивера... Але трансивер і решта всілякої аматорської смакоти знаходяться зі мною. Залишається лише одна проблема - де і як зачепити антену. Ситуація трохи ускладнена тим, що немає як з собою возити щогли. Вийти з неї в цьому мені допомагають дерева.

Самі поширені антени для роботи в полі це диполь, end fed, довгий дріт або промінь. Декому вдається брати з собою вкорочений вертикал, але на мою думку це сумнівний варіант з-за низької ефективності цієї антени через її вкорочені розміри.

Я користуюся диполем з симетруючим балуном. Для його підвісу потрібно дві точки, іноді для зменшення провисання центральної точки, в балуні є гачок, за який можна підвісити і центр антени теж.


Америку не буде відкрито, коли розповім про те, як це роблю. Може це комусь згодиться, або хтось завдяки цій статті вдосконалить цей спосіб.    

Він дуже простий. Береться шматок мотузки. За один кінець до неї зачіплюється щось "відносно важке", а за другий - один з кінців диполя. "Важке" береться в руки і перекидається через гілки на дереві (бажано повище) і з допомогою мотузки кінець диполя затягується якомога вище, тим самим збільшується висота підвісу антени. Так само підвішується інший кінець та центр диполя за потреби.

За цей час, відколи я їду насолодитися ефіром подалі від міста, я перепробував багато предметів в якості "відносно важкої речі". Тут існує одна проблема. Цей предмет повинен бути не дуже важким, адже його потрібно закинути на висоту 10-12 метрів мінімум 2 рази. Предмет повинен бути обтічної форми, щоб максимально унеможливити його зачіпання за гілки.  В решті решт експериментальним шляхом я визначив, що вага повинна бути в межах 160-250 грам. Нижче 160 грам - може не спуститися до низу (і висіти так, що його неможливо дістати) під дією своєї ваги (особливо відчутно на деревах з негладкою шкірою наприклад дуб). Більше 250 грам чудово спускається донизу, але важко закидати на такі значення висот (300 грам в умовах парку мені не виходить закинути вище 7 метрів). Тепер про обтічність форми. Бажано, щоб центр маси був розташований спереду. Це дозволить добре проходити через гілки і спускатися донизу при цьому в них не плутаючись.

Тепер до практики.

"Відносно важкою річчю" стало грузило. Рибалки мають його добре знати. Воно називається Куля і призначене для вилову коропів з водоймищ. Максимальна вага цього грузила складає 160 грамів. Якраз те що нам потрібно. Ззовні воно виглядає так:


Погодьтеся, наче куля. Вартість його складає одну умовну одиницю.

Наступний компонент - мотузка. Тут такі вимоги. Має бути легка, міцна для ваги диполя, недорога по вартості. І тут знайшовся вихід. Поліпропіленовий шпагат.  Його вага складає 1 грам на один метр. Триста метрів шпагату можна придбати за одну умовну одиницю. Більшість сучасного шпагату обробляється речовиною від дії ультрафіолетових променів. На фото він виглядає ось так:


Тепер я продемонструю як в мене виглядає один "закидний комплект". На мотовилі намотано 20 метрів шпагату. Загальна вага складає в районі 200 грам.


Ще важливий момент. Мотузка на землі має бути повністю розпутана і викладена так, щоб вона не заважала грузилу перекинутися через гілку і максимально спуститися до землі.

Як варіант, може бути так.



Маю надію що ця інформація сталася вам у пригоді.

73! de UT2YR

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий