среда, 1 декабря 2021 г.

Акумуляторний відсік на 18650 для Icom IC-705

Сьогодні буде невелика розповідь про акумуляторний відсік на елементах 18650 для трансиверу Icom IC-705. Це альтернатива до фірмових акумуляторів BP-272 (2000 mAh) та BP-307 (3150 mAh). Він також підходить до радіостанцій Icom ID-51 та ID-52.

Брав його тут.

Уявляє собою майже точну копію BP-307. Різниця між ними в тому, що BP-307 по товщині менше за нього на 4 мм.


До задньої кришки можна зачепити кліпсу. Це буде добре для портативок. 

Задня кришка відсіку має бортики, які заходять в пази і таким чином конструкція стає єдиним цілим.

 




 В середині все добротно надруковано і товщин стінок достатньо, щоб відсік був цупким.

 

 

З низу відсіку знаходиться роз'єм USB - C. На даний момент це самий актуальний роз'єм, до того ж двосторонній і не потрібно думати і роздивлятися яким боком вставити в нього шнур зарядки.

 


В середині знаходиться три платки. Плата контролера зарядки та балансування, плата з контактами та третя платка, призначення якої я не зрозумів. Все міцно закріплено і я не хотів руйнувати кріплення плат, щоб зробити більш великі фото.


Акумулятори з'єднані за схемою 2S (тобто послідовно). До клеми, яка з'єднує послідовно два акумулятори, підпаяний балансувальний дротик. Клеми гарної якості з тугими пружинами, які сприяють гарному контакту.

 


Під час зарядки, на контролері світлодіод світить червоним кольором.

 Коли зарядка закінчилася то світлодіод перемикається на синє світло.


Повна зарядка складає близько чотирьох годин.

В комплекті з ним акумулятори не йдуть, тож я вибирав собі, які захотів. В bestbattery я придбав два високострумових акумулятори  LG, які можуть віддати до 30 А (звісно для наших умов стільки не потрібно, але ціни в той час на них буле дуже смачні). Заявлена виробником ємність складає 2500 mAh.

 

Тепер про практичне. Так як це була перша зарядка, то я не хотів їх сильно навантажувати і досить обережно ставився до струму, який віддавали акумулятори. Тож трансивер я використовував лише в якості приймача. Заряду акумуляторів вистачило на майже дев'ять годин роботи, що повністю відповідає заявленим характеристикам.

Чи можна заряджати цей блок трансивером ? Не знаю. Не спробував і не буду, так як не знаю побудови електричної схеми відсіку. Ризикувати не буду, щоб не спалити 705-й.

Ще одна особливість. Якщо ви виймете з відсіку акумулятори і знову туди їх покладете (скажімо у вас є декілька комплектів 18650 і ви хочете замінити їх у відсіку замість тих, що розрядилися), то напруга на клемах, що контактують з клемами трансивера буде відсутня. Це така особливість. Щоб вона там з'явилася, перед підключенням відсіку до трансивера, подайте на вхід контролера заряду через шнурок зарядки напругу в 5 Вольт чи від зарядного пристрою чи від повербанку, головне щоб на декілька секунд на вході контролера з'явилася ця напруга. Після цього можете відсік під'єднувати до трансивера.

В цілому він мені сподобався. Хіба що при 3D друці потрібно було зменшити крок щоб поверхня була більш гладкою, але це на його роботу аж ніяк не впливає.

По ціні. Відсік з акумуляторами обійшовся мені в 90 доларів США.

До зустрічі !

73 ! de UT2YR



Комментариев нет:

Отправить комментарий