понедельник, 19 апреля 2021 г.

Колхозимо LiFePO4 акумулятор на 50 А/Г

У тих, хто це буде читати, напевне виникне питання:"А навіщо тобі стільки ? В тебе ж ІС-705 і скільки та Raspberry з 10 дюймовим монітором споживає ?" І будуть праві. Але в мені живуть наслідки старого анекдоту де остання фраза була: "А це ще на помідорчики." 

Я вам скажу, що зайвої ємності не буває. Коли я їздив в поля зі своїм 100 А/Г свинцевим акумулятором, мені його вистачало на 10 годин безперервного кайфу в етері. Середнє споживання мого перевозного комплекту (Icom IC-7000, RigExpert TI-5000, LDG AT100ProII, Beelink J45) складало 4 А/Г за годину. Тоді ще в мене не було комплекту легкохода і я порахував, що возити і потім носити (іноді неможливо було під'їхати саме туди де хотів) 26 кілограмовий акумулятор і 15 кілограмовий чемодан-шек трохи заважко. А тут вага лише трохи більше 4 кілограм  і можна використати тих саме 50 А/Г ємності. 

І тут, коли акумулятор вже був готовий, сталося так, що я продав свій перевозний шек і зібрав шек легкохода. Так що тепер можна іти на тиждень автономки спокійно, як не більше. Справа за експериментом. 

А тепер трохи фото та коментарів про те, що вдалося зібрати і назвати акумулятором.

Кейс, де він зібраний має розміри 250*200*80 мм.

Томити не буду. Ось він вже в зібраному стані.

А так він виглядає в середині.

Загальна вага складає 4 кілограми 150 грам.

Для зручності додав туди USB. Додатково вийшов такий собі power bank. Заряджай паралельно собі телефони та планшети ;-)  Хотів ще вольтметра причепити, але не знайшов невеликого розміру. І перемикач на три положення додав, щоб вмикати/вимикати USB та вольтметр. Доки вольтметра не знайду то буду мультиметром виміряти напругу.

Вийшло ось так.


Зарядку мусив придбати. 

Вона розрахована на струм заряду 10 А. При розрядженому акумуляторі до 20 % ємності, струм зарядки складає 7.89 Ампера. Виміряв токовими кліщами. Відпоівідно ту, що колхозив сам - не вистачило ( практика показала, що її можна використовувати для ємностей до 33 А/Г ). 

Тепер про схему акумулятора та плату BMS. Використав банки типорозміру 32650 ємністю 5 А/Г.  Схема 4S 10P, тобто 4 послідовних збірки по 10 акумуляторів в паралель. Хлопці допомогли приварити нікелеві смужки з допомогою точкової зварки на іоністорах. Плата BMS на 60 Ампер розрядного струму і 30 Ампер зарядного струму. Запас в цій справі просто необхідний. 

Фото виглядає приблизно так. Взяв з інтернету фото, бо забув сфотографувати, а коли спам'ятався то вже затягнув термоусадкою. Так що даруйте за неоригінальність. Коли будете збирати, то однією з вимог - обов'язкова присутність радіатора, який буде відбирати тепло з ключів. 


Схема підключення ось така. 


Внутрішня будова такого BMS виглядає наступним чином.


Поки що можу сказати одне - рекомендую зібрати.

До зустрічі !

73 ! de UT2YR

Комментариев нет:

Отправить комментарий