воскресенье, 7 февраля 2021 г.

Інший погляд на прийом телеграфу - CW декодер.

В житті того, кого вабить телеграф є момент, першого кроку. Як і в усьому, за що би не брався, існує цей перший крок. Перший крок - це вивчення азбуки Морзе. Це як абетка для людини. Не знаючи її - нічого не прочитаєш, і літери просто залишуться графічним відображенням іноді чогось дуже важливого. Так само і з телеграфом - звучить як щось надзвичайно таємниче і недосяжне. Короткі звуки, довгі звуки, і в тій мелодії чиїсь життя. 

Я не буду зараз розповідати, як її найефективніше вивчити. Це матеріал для іншої нашої зустрічі. Сьогодні хочеться поговорити про якісний перехід далі, до вершини.    

Отже, ви вивчили як звучить кожна літера, цифра, розділові знаки. Маю надію, що вчили спочатку міжнародну азбуку. В абетці часів СРСР є деякі відмінності в знаках пунктуації, що досить часто спантеличує операторів. 

Дійшли до приймання зі швидкістю в 60 знаків за хвилину при чому без помилок. Але є переломний момент. Вмикаєш трансивер, починаєш слухати справжню роботу аматорів. Ось тут спіткають цікаві моменти. В голові виникає каша, при чому в цій каші неможливо розібрати нічого, ніби розумієш що вони передають і в той час абсолютно не розумієш що вони передають. Ці навички розуміння що вони передають потрібно натреновувати. Так само, як натреновувалися навички прийому з тренажерів. Тут на допомогу приходять телеграфні декодери. Вони полегшують їх здобування. Напевне, всі зі мною погодяться, що це був би найкращий варіант. Скажімо, ввечері сів собі біля трансивера і разом з декодером слухаєш, що робиться в телеграфній частині діапазону. Що сам прийняв, що не зміг прийняти - декодер покаже. Ідилія !

Звісно, декодерів є дуже багато і апаратних і програмних. Дешевих і дорогих. Але у них є одна спільна риса - потрібно виставити вірну швидкість передачі. Якщо у оператора плаває швидкість передачі, чи він передає на ручному ключі, чи віброплексі, або співвідношення крапок до тире не 1:3, а якесь інше, досить часто екрани декодерів відображають зовсім не те, що насправді передавалося. Налаштування є дещо проблематичним, тому що на вухо не дуже вгадаєш з якою швидкістю і співвідношенням передається в даний момент. 

Це було основною причиною, що спонукала авторів цього декодера його створити. Його авторами є Георгій UY2RA та Геннадій UN7FGO.

Давайте проаналізуємо схему, яка на даний час реалізована ними.

Вхід та вихід звука запаралелені. В один роз'єм підключається вихід з трансивера а в другий - динамік чи навушники. Це зручно, адже декодовані символи, що відображаються на дисплеї ми також чуємо. Далі іде резистор R13, що регулює рівень вхідного сигналу на вході смугового фільтру. Фільтр реалізований на мікросхемі LM358. Це здвоєний операційний підсилювач. Прикинувши на око номінали резисторів та конденсаторів, можна зрозуміти, що його смуга пропускання складає приблизно 500 Герц (від 300 до 800 Гц). Резистор FIL1 відповідає за верхню частоту зрізу, а резистор FIL2 відповідає за нижню частоту зрізу. Це досить корисна частина декодера. Вона дозволяє приймати саме того кореспондента, на якого ваш трансивер налаштовано і додатково відфільтровує сигнали станцій, що знаходяться неподалік його по частоті. Повинно бути корисно в пайлапах. Вихід фільтра навантажений на резистор IN. Цим резистором налаштовується рівень вхідного сигналу на фазовому детекторі, який зібраний на мікросхемі LM567. Він є дуже важливим. Бувають ситуації, коли вхідний рівень занадто великий і детектор буде працювати з помилками. Тоді потрібно регулятором IN трохи зменшити вхідний рівень для кращого декодування. Далі зібрано обмежувач на діодах D1 та D2. Світлодіод S блимає при прийомі телеграфних посилок. Він допомагає візуально налаштуватися. Його спрацювання мають бути чіткі, світіння дуже яскравим і без додаткового мерехтіння.  Коли це станеться - ви точно налаштувалися. На виході цієї мікросхеми і формуються прямокутні сигнали, які подаються на вхід D12 Arduino Uno де і проходить декодування сигналу з допомогою програми. 

Тепер про резистор TIME. Послідовно з'єднані резистори R8, TIME та конденсатор C2 визначають частоту внутрішнього генератора фазового детектора, що знаходиться в цій схемі. З чим він і порівнює вхідний сигнал. 

Схему роботи я описав для розуміння її як вона працює, і розглядаю це, як допомогу тим, хто замовить в авторів цей набір, сам збере його та сам налаштує.

Платка декодера виглядає наступним чином. 



Малюнок зі зворотнього боку

Всі отвори металізовані. На плату нанесена шовкографія. Казка, а не плата.

Тепер вишня на торті. Коли сигнал попадає в Ардуіно, визначаються тривалості крапки, тире та паузи, необхідні для визначення швидкості і завдяки цьому досягається велика ступінь вірного декодування.

В даний час відбувається оптимізація схемних рішень для максимального покращення роботи декодера, тому варіант, вказаний тут може претерпіти змін, особливо вхідна частина схеми, яка реалізована на LM358.

Якщо ви не придбали повністю зібраний набір у авторів - вас чекає процес запайки деталей та подальше налаштування. 

Цей крок я пройшов і зараз опишу як я це робив. Це зовсім не складно. Починаємо з кінця, тобто зі схеми фазового детектора. Або можете запаяти не всю повністю схему а її шмат, виділений червоним багатокутником. В такому разі не забудьте кинути перемичку де я вказав на малюнку, щоб з роз'ємів подавався звук на вхід регулятора IN.


В такому варіанті ця схема може повністю функціонувати, і якщо її робота вас повністю влаштує, ви можете не запаювати решту деталей.

Для налаштування потрібен комп'ютер, який буде передавати текст, а ви будете в той час крутити резистор TIME. 

Для більш плавного налаштування можна дещо модифікувати схему керування внутрішнім генератором, хоча це не є обов'язковим.


Забіжу трохи вперед. В мене сумарний опір резисторів R8 та TIME для частоти 650 Гц склав 18.1 кОм, а для частоти 700 Гц склав 16.9 кОм. Це при значенні ємності С5 в 100 nF +/- допуск. Я вказав ці значення, тому що у вас вийдуть приблизно такі як в мене. Для прискорення налаштування, встановіть у себе одне із значень опору в залежності від встановленого параметру CW PITCH у вашому трансивері. Тобто якщо в трансивері CWPITCH встановлено 700 Гц - виставляєте 16.9 КОм. Якщо вам подобається приймати тони частотою вище/нижче за вказані - підберіть собі за наданою нижче методикою.

Встановіть на комп'ютер програму CW TYPE.

В меню Setup -> Sound ->  встановіть свою звукову карту, звыдки будете передавати сигнал, встановіть необхідну частоту тону, потім натисніть Save, далі Ok.


Завантажте файл який програма буде передавати. Для цього в головному меню виберіть File -> Send Text File

У випадаючому вікні виберіть текстовий файл, який буде передавати ця програма.

В цьому прикладі файл маленький.

Я вибраю досить великого розміру текстові файли, щоб якомога точніше налаштувати детектор. Тепер залишається активувати вихід звуку і натиснути на кнопку передачі в програмі. Натисніть на піктограмі динаміка, щоб почути звук з виходу звукової карти, куди ви під'єднали вхідний роз'єм декодера. А зараз натисніть на піктограму TX. Вона засвітиться червоним.

Після натискання має бути ось так.


Програма почала передавати текст. В динаміку чути телеграфні посилки.

Тепер візьміть шліцеву викрутку і плавно починайте крутити резистор TIME до максимально яскравого світіння світлодіода. Він має чітко блимати і має бути відсутнім мерехтіння. Тобто або світить або ні - лише два стани. На дисплеї декодера будуть відображатися ті самі символи що передає комп'ютер. Коли у вас деякі символи не будуть вірно декодуватися, спробуйте легенько підлаштувати опір резистора. Чудово, всі символи почали декодуватися вірно. Вітаю, налаштування детектора закінчено.

Тепер, якщо цей варіант вас повністю влаштовує, можете і так користуватися, а можете братися за запайку та налаштування вхідної частини.

Практика показала, що так і залишаємося. При швидкостях понад 100 зн./хв. наявність вхідного фільтру зменшує кількість вірно декодованих символів.

Мій кінцевий варіант зібраної плати виглядає наступним чином. 


Даруйте, плату не відмив перед фотографуванням. А тепер загальний вигляд плати та дисплея в зборі.

Тепер про практичне використання. Виставляєте смугу в 500 Гц і підлаштовуєте ручкою настройки трансивера до максимально яскравого світіння світлодіода і декодування телеграфу. Іноді потрібно покрутити ручки гучності в трансивері та рівня вхідного сигналу в декодері. Головне в цьому процесі набратися терпіння - тоді все у вас вийде.

На сам кінець залишається подякувати нашим аматорам за таку цікаву розробку.

По всіх цікавлячих вас питаннях можете звертатися до UY2RA особисто, або через сайти  bazar hammania net та  Сайт Гоши радиста .

До зустрічі !

73 ! de UT2YR


Комментариев нет:

Отправить комментарий