вторник, 6 октября 2020 г.

Їжа для Малинки. Частина 3. Кінцевий варіант. Можливо ...

Врагу не сдаётся наш гордый Варяг. 

Так і в мене з перетворювачами. Ну ніяк без 5 вольтів. Монітор живиться від цієї напруги. Ну і Малина теж вимагає.

Відверто скажу, що варіант, коли Малина в якості основного комп'ютера, мене найбільш надихає. Хоч і користування нею для більшості буде трохи специфічним, але є моменти коли Windows10 дуже незручна (проблематично отримати QTH Loc, точну годину для цифрових режимів будучи в полі). Бавитися Winlink при цьому рівні завад на діапазонах виглядає мазохізмом. Антени в полі точно проектувати не будете. Все решта в Лінуксі є. І досить чудово працює. Споживана потужність вища в системах на базі Windows через використання більш потужного апаратного забезпечення.

Ви й самі бачили, що перший варіант комплексу був зроблений на Малині. Але проблема з 5 Вольтами, змусила мене дещо скоригувати конструкцію. Врешті комплекс став "важко переносним" ;-) Трансивер, узгоджуюче, цифровий інтерфейс, комп'ютер, дистриб'ютор - всі ці модулі знаходяться в металевих корпусах і заземлені по ВЧ. 15 кілограм загальної ваги не дуже поносиш в руках далеко. Зручно те, що все в купі. Закинув в авто, приїхав на місце, відкрив кришки, під'єднав антени, приєднав акумулятор і насолоджуйся. Хоча повертання Малини назад в чемодан знизить загальну вагу на 1 - 1.5 кг. 

Тут вимальовується думка про квартет з Icom IC-705, Малини, PowerBank на 20000 mAh та багатодіапазонного диполя. Все це може влізти в рюкзак від того ж 705. Це й буде справжній переносний комплект. Але це на майбутнє. 

А зараз повернемося в наше зараз. 

Знайшов на Амазоні ще один перетворювач для моєї потреби. Потужніший ніж попередні. Звісно дорожчий. Зараз він коштує біля 26 умовних одиниць.  

Коротко про характеристики:

Діапазон вхідних напруг - від 8 до 40 Вольт

Вихідна напруга -  5 Вольт 25 Ампер

ККД - 95 %

Захист - перевантаження, коротке замикання, перегрів, обернене включення, від попадання в середину перетворювача пилу, бруду та вологи.

Декілька його фото.

Таким чином можна уявити його розміри. 

Радіатор алюмінієвий. При навантаженні його Малиною та монітором практично не гріється. Є два отвори для кріплення. Дуже добре. Не буде потреби щось видумовувати з кріпленням.

 


А так видно куди під'єднати вхідну і звідки взяти вихідну напругу. 

Класика жанру - нутрощі залито компаундом.

Перетворювач генерує свої уражені частоти. Але в порівнянні з минулими моделями, що описані в першій та другій частинах, тут картина виглядає краще. Це твердження стосується щодо його використання в аматорських цілях. Ширина спектру завади досить вузька. Складає 500 Гц.

Частоти вказувати не буду. Їх достатньо, але всі вони знаходяться в межах довгохвильового та середньохвильового діапазонів.  В процесі експлуатації віднайшов дві уражених частоти в діапазоні 160 метрів (1880.2 та 1990.83). Далі по аматорських діапазонах все тихо.

Тобто, якщо вкрай потрібно отримати 5 Вольт від автомобільного акумулятора чи сонячних панелей, даний  перетворювач буде гарним вибором для аматора.

На цьому поки що зупинюся та завершу пошуки через замалий вибір моделей на ринку, щоб задовільнив вимогам розмірів, ваги, ціни, пиле-волого захисту і т.д. Як попадеться щось цікаве з часом, то я обов'язково протестую та опишу свої враження від його використання. 

До зустрічі !

73! de UT2YR
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий