понедельник, 14 сентября 2020 г.

Блок живлення для KiwiSDR

Ще одним питанням, яке виникло при встановленні та запуску приймача, це питання використання якісного лінійного блоку живлення. На сайті kiwisdr.com в розділі рекомендованих аксесуарів вказана ссилка на ebay.com де можна придбати лінійні блоки живлення. 

Звісно, ніхто не забороняє виготовити його самому. Нагадаю про споживання приймача. В піках він споживає 1.5 Ампери, в спокійному стані 0.65 А. Має вистачити і блока на 2 Ампери. 

Але при умові відсутності в мене часу для паяння та свердління, мусив його замовити. Взяв самий потужний, який видає 3.5 Ампери на виході (щоб запас був, до того ціни не дуже різнилися). Ціна дууууже кусається. З доставкою вийшло 86 американських президентів. Два рази посилку повертали з китайської митниці відправнику через карантин, але втретє все чудово пройшло і через 26 днів добралося в моє поштове відділення. 

Ці блоки є не тільки на ebay. Вони продаються і на aliexpress. Шукайте їх за пошуковим запросом USB + DC5521 25W DC5V 3.5A Dual output interface Ultra low noise DC linear regulated
power supply Power Adapter. На алі вони коштують в межах 46-50 дол., але доставка вартує від 32 до 36 дол. Зверніть на це увагу. По суті, приблизно ви вийдете на ті самі кошти.

Обов'язково просіть продавця про відсліковування треку до вручення посилки отримувачу. Продавець вирішив зекономити і відправив її з трек-номером, який відслідковувався доки не перетнув кордон України. Далі відстеження посилки скінчилося. У поштове відділення посилка прийшла як проста бандероль. 

Вміст бандеролі. Шнури - мережевий, 2.1х5.5 тато-тато з феритами та блок.

Вигляд з'єднувального шнура блок живлення - kiwisdr.


А тепер безпосередньо про блок. Виконаний дуже гарно. 


Приємна вага в руках (1.4 кг.). 

На вході блоку нас зустрічає мережевий фільтр. 

Тороідальний трансформатор заллятий компаундом. Взагалі не чути як він гудить. 

Далі всі діоди в діодному мості зашунтовані плівковими конденсаторами для подавлення можливих вч. 

 

Чотири електролітичних конденсатори сумарною ємністю 13200 мкФ зменшують пульсації. 


Стабілізація напруги реалізована на регульованому стабілітроні TL431 в парі з операційним підсилювачем Analog Devices OP177. Це один з найкращих операційних підсилювачів на даний момент. Налаштування вихідної напруги здійснюється з допомогою багатооборотного резистора. Вихідний транзистор IRF 9Z34. Польовик, що може через себе протягнути 75 Ватт потужності і 18 Ампер струму. В якості радіатора для цього транзистора виступає корпус блока.


Разом ці нутрощі виглядають ось так.


Вольтметр на передній панелі відображає поточну вихідну напругу.

Алюмінієвий корпус. Передня пластина на якій закріплено вольтметр має товщину 8 мм і виготовлена з цілого шматка алюмінію. Фрезерування на відмінному рівні. 

Немає що критикувати в ньому, хіба що ціну з доставкою.

Бажаю, щоб в кожному аматорському будинку були всі блоки живлення такої якості.

До зустрічі !

73 de UT2YR


Комментариев нет:

Отправить комментарий