воскресенье, 21 апреля 2019 г.

Інструкція користувача WSJT-X українською


Коротко про програму (взято з вступної частини інструкції):

WSJT-X - це комп'ютерна програма, призначена для полегшення аматорського радіозв'язку з використанням дуже слабких сигналів. Перші чотири літери в назві програми  “Weak Signal communication by K1JT,” (Зв`язок слабкими сигналами від K1JT ) а суфікс “-X”вказує, що WSJT-X стартував як розширена і експериментальна галузь програми WSJT. Автором цієї програми є Joseph H Taylor,  K1JT.

WSJT-X Версії 2.0 пропонує дев'ять різних протоколів або режимів: FT8, JT4, JT9, JT65, QRA64, ISCAT, MSK144, WSPR, та Echo.

Перші п'ять призначені для створення надійних QSO в умовах надзвичайно слабкого сигналу. Вони використовують майже ідентичну структуру повідомлень і вихідне кодування. JT65 і QRA64 були розроблені для EME ( "moonbounce" (відбиття сигналу від Місяця) ) на діапазонах VHF / UHF і також виявилися дуже ефективними для глобального зв'язку QRP на діапазонах HF. QRA64 має ряд переваг перед JT65, включаючи кращу продуктивність на самих слабких сигналах. Ми вважаємо, що з часом він може замінити JT65 для EME. Спочатку JT9 був розроблений для LF, MF і нижчих діапазонів HF. Його підрежим JT9A на 2 дБ більш чутливий, ніж JT65, при використанні менше 10% ширини смуги пропускання. JT4 пропонує широкий спектр тональних відстаней і має високу ефективність для EME на мікрохвильових діапазонах до 24 ГГц. Ці чотири "повільних" режими використовують одно-хвилинну послідовність почергової передачі і прийому, тому мінімальний зв'язок займає від чотирьох до шести
хвилин - дві або три передачі кожною станцією, одна передача в непарних хвилинах UTC, інша - в парних. FT8 функціонально схожий, але в чотири рази швидше (15-секундні послідовності T/R) і менш чутливий на кілька дБ. У HF-діапазонах можливі світові QSO в будь-якому з цих режимів, використовуючи рівні потужностейв кілька ват (або навіть міліватт) і компромісні антени. На VHF-діапазонах і вище, QSO можливі (за допомогою EME та інших типів розповсюдження) при рівнях сигналу від 10 до 15 дБ нижче, ніж потрібно для CW.
ISCAT, MSK144, та опціонально підрежими JT9E-H  є "швидкими" протоколами щоб скористатися короткими посиланнями сигналу від іонізованих слідів метеорів, розсіювання від літаків та інших типів  розсіювання. Ці режими використовують тимчасові послідовності тривалістю 5, 10, 15 або 30 с. Повідомлення користувачів передаються багаторазово з високою швидкістю (до 250 символів в секунду, для MSK144), щоб добре використовувати найкоротші
метеорні сліди, або "пінг". ISCAT використовує повідомлення довільної форми довжиною до 28 символів, а MSK144  використовує ті ж самі структуровані повідомлення, що й повільні режими, та, опціонально, скорочений формат з хешованими кличними.
WSPR (вимовляється “whisper” ("шепіт")) означає Weak Signal Propagation Reporter ( репортер поширення слабких сигналів ). Протокол WSPR був розроблений для зондування потенційних шляхів розповсюдження з використанням малопотужних передавачів. Повідомлення WSPR зазвичай несуть кличний передавальної станції, QTH локатор і потужність передавача в дБм, і їх можна декодувати при співвідношенні сигнал / шум до -31 дБ в смузі 2500 Гц. Користувачі WSPR з доступом до Інтернету можуть автоматично завантажувати звіти про прийом до центральної бази даних під назвою WSPRnet, яка надає засоби відображення, архівне зберігання та багато інших функцій.
Echo режим дозволяє виявляти та вимірювати ехо сигнали власної станції, відбиті від Місяця, навіть якщо вони знаходяться набагато нижче чутного порогу.
WSJT-X забезпечує спектральні дисплеї для смуг приймача шириною до 5 кГц, гнучке управління майже для всіх сучасних трансиверів, що використовуються аматорами, і широкий спектр спеціальних засобів, таких як автоматичне доплерівське стеження для EME-зв'язку і тестування Ехо. Програма працює так само добре на системах Windows, Macintosh і Linux, а інсталяційні пакети доступні для всіх трьох платформ.

Інструкцію на українській мові можна скачати або з офіційного сайту,
або звідси.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий