вторник, 23 апреля 2019 г.

Програмне забезпечення комплексу.

Перед цією статтею логічно було би опублікувати статтю про міні-пк, але на даний момент я займаюся тестуванням комплексу на базі Raspberry PI3 B+ під ОС Linux і збираю кошти на придбання або LattePanda або Beelink на базі Windows10, щоб порівняти і знайти оптимальне рішення по зручності використання та мінімуму споживаної енергії.

На мою думку програмне забезпечення мусить бути кросплатформенним. Це самий оптимальний варіант. Кожен вибирає собі комп`ютер який забажає, під системою, яка зрозуміліша йому особисто.

А може бути ситуація при екстремальних умовах, коли основний комп`ютер вийде з ладу і прийдеться користуватись тим, який попадеться під руку. А програми - одні і ті самі. Не потрібно буде перевчатись і адаптовуватись під особливості. Береш - і користуєшся далі.

Нижче приведу список програм, що є кросплатформенними і на даний момент використовуються на станції UT2YR/P.

WSJT-X

JS8CALL

Окрім цих двох програм я використовую щецілий програмний пакет, написаний David H Freese, W1HKJ

FLAMP    є програмою для AMP або Amateur Multicast Protocol. Сеанс FLAMP буде передавати   один або більше файлів з однією або декількома ітераціями передачі.

FLRIG      програма керування трансивером

FLMSG    це простий редактор форм для стандартних форматів повідомлень, що підтримуються аматорським радіо.

FLDIGI    це програма для роботи цифровими режимами, що використовуються сьогодні радіоаматорами: CW, PSK, MFSK, RTTY, Hell, DominoEX, Olivia, Throb.

FLARQ   Fast Light Automatic Repeat reQuest - це програма передачі файлів, яка базується на специфікації ARQ

FLWRAP  Давайте припустимо, що ви хочете надіслати критичне повідомлення, яке має бути  отримане саме так, як було надіслано, або, можливо, ви хочете надіслати файл  даних,  де малоймовірно, що навіть навчений оператор може визначити помилку при отриманні даних.

FLLOG   програма апаратного журналу, працює з fldigi та flwkey

FLCLUSTER  це програма для доступу до вузлів dxcluster

FLAA    програма керування серіями аналізаторів антен RigExpert AA-xxxx `

FLNET  управління радіомережею та програма баз даних

FLWKEY  це простий інтерфейс до серії генераторів CW коду Winkeyer.

Інструкції користувача WSJT-X та JS8CALL на українській мові можна знайти в мене на сайті.
Щодо програм, назви яких починаються з FL - найближчим часом я опублікую переклад посібників користувача. Більшість з них вже перекладена на українську мову. Зараз не перекладеними залишаються лише інструкції до FLMSG та FLDIGI. Але це питання часу. До зустрічі.


воскресенье, 21 апреля 2019 г.

Інструкція користувача WSJT-X українською


Коротко про програму (взято з вступної частини інструкції):

WSJT-X - це комп'ютерна програма, призначена для полегшення аматорського радіозв'язку з використанням дуже слабких сигналів. Перші чотири літери в назві програми  “Weak Signal communication by K1JT,” (Зв`язок слабкими сигналами від K1JT ) а суфікс “-X”вказує, що WSJT-X стартував як розширена і експериментальна галузь програми WSJT. Автором цієї програми є Joseph H Taylor,  K1JT.

WSJT-X Версії 2.0 пропонує дев'ять різних протоколів або режимів: FT8, JT4, JT9, JT65, QRA64, ISCAT, MSK144, WSPR, та Echo.

Перші п'ять призначені для створення надійних QSO в умовах надзвичайно слабкого сигналу. Вони використовують майже ідентичну структуру повідомлень і вихідне кодування. JT65 і QRA64 були розроблені для EME ( "moonbounce" (відбиття сигналу від Місяця) ) на діапазонах VHF / UHF і також виявилися дуже ефективними для глобального зв'язку QRP на діапазонах HF. QRA64 має ряд переваг перед JT65, включаючи кращу продуктивність на самих слабких сигналах. Ми вважаємо, що з часом він може замінити JT65 для EME. Спочатку JT9 був розроблений для LF, MF і нижчих діапазонів HF. Його підрежим JT9A на 2 дБ більш чутливий, ніж JT65, при використанні менше 10% ширини смуги пропускання. JT4 пропонує широкий спектр тональних відстаней і має високу ефективність для EME на мікрохвильових діапазонах до 24 ГГц. Ці чотири "повільних" режими використовують одно-хвилинну послідовність почергової передачі і прийому, тому мінімальний зв'язок займає від чотирьох до шести
хвилин - дві або три передачі кожною станцією, одна передача в непарних хвилинах UTC, інша - в парних. FT8 функціонально схожий, але в чотири рази швидше (15-секундні послідовності T/R) і менш чутливий на кілька дБ. У HF-діапазонах можливі світові QSO в будь-якому з цих режимів, використовуючи рівні потужностейв кілька ват (або навіть міліватт) і компромісні антени. На VHF-діапазонах і вище, QSO можливі (за допомогою EME та інших типів розповсюдження) при рівнях сигналу від 10 до 15 дБ нижче, ніж потрібно для CW.
ISCAT, MSK144, та опціонально підрежими JT9E-H  є "швидкими" протоколами щоб скористатися короткими посиланнями сигналу від іонізованих слідів метеорів, розсіювання від літаків та інших типів  розсіювання. Ці режими використовують тимчасові послідовності тривалістю 5, 10, 15 або 30 с. Повідомлення користувачів передаються багаторазово з високою швидкістю (до 250 символів в секунду, для MSK144), щоб добре використовувати найкоротші
метеорні сліди, або "пінг". ISCAT використовує повідомлення довільної форми довжиною до 28 символів, а MSK144  використовує ті ж самі структуровані повідомлення, що й повільні режими, та, опціонально, скорочений формат з хешованими кличними.
WSPR (вимовляється “whisper” ("шепіт")) означає Weak Signal Propagation Reporter ( репортер поширення слабких сигналів ). Протокол WSPR був розроблений для зондування потенційних шляхів розповсюдження з використанням малопотужних передавачів. Повідомлення WSPR зазвичай несуть кличний передавальної станції, QTH локатор і потужність передавача в дБм, і їх можна декодувати при співвідношенні сигнал / шум до -31 дБ в смузі 2500 Гц. Користувачі WSPR з доступом до Інтернету можуть автоматично завантажувати звіти про прийом до центральної бази даних під назвою WSPRnet, яка надає засоби відображення, архівне зберігання та багато інших функцій.
Echo режим дозволяє виявляти та вимірювати ехо сигнали власної станції, відбиті від Місяця, навіть якщо вони знаходяться набагато нижче чутного порогу.
WSJT-X забезпечує спектральні дисплеї для смуг приймача шириною до 5 кГц, гнучке управління майже для всіх сучасних трансиверів, що використовуються аматорами, і широкий спектр спеціальних засобів, таких як автоматичне доплерівське стеження для EME-зв'язку і тестування Ехо. Програма працює так само добре на системах Windows, Macintosh і Linux, а інсталяційні пакети доступні для всіх трьох платформ.

Інструкцію на українській мові можна скачати або з офіційного сайту,
або звідси.
 

суббота, 20 апреля 2019 г.

Короткий довідник користувача JS8Call



Нарешті. Сталося. Вийшла JS8Call версії 1.0

Хто не знає про що я, дозвольте декілька слів про цю програму.

JS8Call - похідна від програми WSJT-X, реструктурована і перероблена для передачі повідомлень за допомогою користувацької модуляції FT8 (яка називається JS8) операторам аматорського радіо.

Автор програми - JORDAN T SHERER, KN4CRD

Ідея JS8Call полягає в тому, щоб взяти на себе надійність режиму FT8 для обміну повідомленнями і мережевий протокол для слабосигнального зв'язку на HF з інтерфейсом клавіатура-клавіатура (простіше кажучи можна початитись).

JS8Call раніше називався FT8Call.
JS8Call використовує спеціальну модуляцію FT8 з назвою JS8 (Jordan Sherer 8-FSK модуляція). Це базовий транспорт.
JS8Call має протокол "спрямованого виклику", що лежить над базовим транспортом для підтримки чату та передачі спрямованого повідомлення.

Отже, JS8 + спрямований виклик = JS8Call

Частоти для роботи в даному режимі:

1.842Mhz    
3.578Mhz
7.078Mhz
10.130Mhz    
14.078Mhz    
18.104Mhz
21.078Mhz    
24.922Mhz    
28.078Mhz   
50.318Mhz    

Звісно, в трансивері має бути ввімкнутим режим SSB з верхньою бічною смугою USB

На минулому тижні я переклав короткий довідник користувача на українську.
З часом перекладу і повний посібник, а поки що качайте короткий довідник звідси

среда, 17 апреля 2019 г.

Антенний тюнер в портативному аматорському комплексі

Ні для кого не є секретом, що резонансні антени - найкращий вибір.
Це добре щодо коефіцієнту корисної дії системи загалом.

Узгожений з антеною передавач віддасть максимум потужності і створить максимально можливе для даного сетапу випромінюване електромагнітне поле. Те саме і з прийомом. На узгоджених антенах краще будечути кореспондентів.

Але в житті може статися і так, що будеш змушений працювати на сурогатну антену.
Це можуть бути форс-мажор, стихійні лиха і багато інших обставин.
Як тоді бути, коли налаштована, коректно працююча антена, перетворюється в шматок дроту, або залізяки, на який потрібно вийти в ефір, щоб передати важливу інформацію ?

В цьому випадку неможливо обійтися без узгоджуючих пристроїв.
З допомогою них можна компенсувати або індуктивну, або ємнісну складову.
Зрозуміло, що ефективність такої антени буде нижча, але вже можна вийти на передачу і передати все що необхідно.
В цьому випадку мова не ведеться про далекі зв`язки.

Узгоджуючі пристрої діляться на два типи: ручні та автоматичні.
Тут вже справа смаку. Кому що подобається. Хто хоче крутити ручки з перемикачами,
кому більше подобається натискати на кнопки.

При виборі зовнішніх антенних тюнерів слід користуватися наступними параметрами:
1. Діапазон частот. Звісно чим ширше, тим універсальніше.
2. Підводима потужність. Тут вже треба чітко знати, яка максимальна потужність буде використовуватися.
3. Діапазон опорів, що узгоджує тюнер.
4. Вага та об'єм, що тюнер займає. Більше - критично для портативності.
5. Додаткові плюшки у вигляді байпаса(обхід тюнера), перемикача на дві антени, вимірювача ксх, потужності.

Найважливішими є перших три пункти.

В мене є обидва типи. І ручний і автоматичний.
Щодо ручного, так історично склалося що в мене з'явився MFJ-948.


MFJ-948


MFJ-948
Діапазон частот: 1.8-30 МГц
Підводима потужність – до 300 Вт. З цим я мушу посперечатись. На мою думку більше 100 Вт не бажано.
Діапазон опорів, що узгоджує тюнер - на жаль немає в документації та на сайті виробника цього параметру.

Налаштовується як звичайний ручний тюнер. Ручки змінних конденсаторів Antenna та Transmitter ставляться в середнє положення. Трансивер вмикається на потрібний діапазон. В режимі прийому перемикається котушка по максимуму рівня прийнятих сигналів. Далі на трансивері необхідно виставити потужність в межах 5 Вт. Вибрати в трансивері режим випромінювання несучої, наприклад FM або RTTY. Якщо цих режимів немає, то CW.
Вийти на передачу і по черзі крутячи ручки ємностей, досягти мінімуму ксх по вбудованому приладу.
Потім виставити необхідну потужність і ще раз підлаштувати тюнер.


Другим в мене з'явився автоматичний LDG AT100ProII.
Вибирав я його довго та ретельно.





LDG AT100ProII 


LDG AT100ProII
Діапазон частот: 1.8-54 МГц
Підводима потужність – 125 Вт (CW та SSB), 100 Вт на діапазоні 6 М.
Діапазон опорів, що узгоджує тюнер – від 6 до 1000 Ом, (від 16 до 150 Ом на 50 МГц),

Чудовий швидкий тюнер. Має універсальний інтерфейс, що дозволяє під'єднувати до трансиверів ICOM, які мають інтерфейс АН-3 та АН-4 або YAESU по інтерфейсу Y-АСС.
В цьому випадку налаштування відбувається натисканням кнопки «TUNE» на трансивері.

Має вбудований частотомір. Визначає на якій частоті знаходиться трансивер, і сам підлаштовує ємність та індуктивність. Є можливість вручну підлаштувати параметри. В тюнері використовуються поляризовані реле. Це дозволяє зменшити споживання енергії. На практиці тюнер споживає енергію лише тоді, коли налаштовується. Має індикацію потужності та ксх, перемикач на дві антени та байпас. Особисто рекомендую для придбання.

Вибір за Вами.

воскресенье, 14 апреля 2019 г.

Файл допомоги MixW4 українською





Більшість радіоаматорів знають і давно використовують чудову програму під назвою MixW.

Вже як рік вона радує своїх прихильників четвертою версією.

Нажаль, на даний час, вона не має файлу допомоги українською мовою.

Я переклав цей файл з англійської на українську.

Відразу скажу, що освіта в мене технічна. Факультету іноземних мов
я не закінчував, тому радий буду вислухати всі пропозиції щодо цього перекладу.
Також не забудьте про помилки, якщо знайдете. Текст потрібно довести до ідеалу.

Беріть та користуйтеся, отримуйте насолоду від програми та роботи в ефірі.

Скачати тут

73! de UT2YR