воскресенье, 3 мая 2020 г.

Їжа для Малинки. Частина 1 Трохи невдала.

Нарешті я придбав четверту Малину. Взяв саму гогонату - з 4 гігабайтами оперативки. Одяг її в алюмінієвий корпус, такий як колись придбав для 3B+. Перші враження - працює швидше. Зараз повністю замінила мені домашній комп'ютер.

На питання чи я буду далі використовувати її в аматорському комплексі - буду. Мало того, я закупився USB звуковими картами і в планах все, що в мене вдома крутиться, зробити виключно на Малині.  

Погодьтеся, мати вдома декілька модифікацій Windows, OsX, Linux (Debian, Arch) трохи накладно. Іноді плутаєшся в командах (навіть в варіаціях Linux є свій неповторний діалект). Тому перехід на єдину операційну систему та декілька Малин неминучий.

DMR репітер, Echolink, Airspy sdr server і т.д. Бажано щоб все це працювало навіть при відключенні електроенергії.  Постає проблема безперебійного живлення всього цього. Враховуючи, що в мене більшість приймально-передавального обладнання працює від 12 Вольт та майже зібрана сонячна станція на цю напругу, постає питання як живити Малини, адже вони розраховані на 5 Вольт.

Погортавши інтернет, знайшов перетворювач  з 12 на 5 Вольт зі струмом до 3 Ампер за досить невеликі кошти.




Ціна в нього надзвичайно демократична. Я придбав їх набором з чотирьох штук.

Тепер про практику. Струм споживання Raspberry Pi 4 з зовнішньою USB звуковою картою та перехідником USB->COM складає 0.82 А, тобто по потужності десь біля 4.2 Вт.


При цих умовах деталі на платі нагріваються до 37 градусів за Цельсієм. 

Тепер залишилося пройти останній тест. Чи не створює він завад ? Згідно специфікації частота, на якій працює даний перетворювач складає 485 кГц.  Для цього скористаємося SDR приймачем. На цій частоті тихо. Прекрасно. А давайте пройдемося неподалік неї. І тут починається розчарування. Кожних 199 кГц чути роботу перетворювача.

198, 397, 595, 794, 993, 1192, 1391, 1590, 1789, 1988 ........ 3575, 3774 кГц. Далі вже не став. Цього повністю вистачило.

Багатьом не сподобається ця послідовність.

Юрій UY1YU протестив роботу цього перетворювача на УКХ. В результаті досліджень виявилося, що приймачі, які працювали поряд з ним, переставали приймати діапазони 144 та 430 МГц.

Висновок сьогодні такий: перетворювач заборонено застосовувати в радіо.

Продовжую далі пошуки.

73! de  UT2YR


Комментариев нет:

Отправить комментарий